НОВИНИ


Екшън на Централна гара навръх Заговезни

67 6879 10.03.2013
Екшън на Централна гара навръх Заговезни

Протестиращите бяха прогонени от Централна гара от сили на Гранична полиция, за да се възстанови движението на влаковете. Малко след това обаче Янко Петров и групичка от около 15-тина човека се върна обратно, а след тях и останалите, предаде репортер на Фрогнюз от мястото на протеста.



Преди това потестното шествие в София пое към Централна гара, като протестиращи се заканват да блокират релсите. Те се обявяват срещу приватизацията на БДЖ.

3-те лъча, които тръгнаха от Президентството, се събраха на Централна гара. Единият е от привърженици на ВМРО. Възгласите на скандиращото и свирещо множество са "БДЖ не се продава, нито подарява". Има протестиращи и на жп линиите.

Според организатори протестът е мирен, те призоваха ако участниците видят хора с маски да ги посочат на органите на реда.

Янко Петров заяви преди това, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев поел отговорността за случващото се в момента и в ДКЕВР, но обърнал гръб на исканията на протестиращите.

Правителството в сянка е целият народ, който ще се бори до край, заяви още Петров. Протестиращите настояват за прекратяване на процедурата по приватизация на БДЖ „Товарни превози”.


Участниците в протестното шествие във Варна пък блокираха Аспарухов мост, предаде Радио „Фокус”-Варна. Вече над 5000 варненци протестират в града. Полицията отклонява трафика по обходни маршрути. На самия мост няма автомобили, не се създават проблеми в движението. Предполага се, че след блокадата на моста, протестното шествие ще се насочи към ЖП гара Варна. Много от протестиращите скандират „Мафия” и „Оставка”, въпреки това не се забелязва засилено полицейско присъствие и шествието протича мирно.

Същевремемнно днес е и Месни Заговезни или Неделя Месопустна, православен празник, който се отбелязва 8 седмици преди началото на Великден и подготвя вярващите за предстоящия пост. Много граждани има и в храмовете на градовете. На този ден християните ядат за последен път месо до Великден. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама