НОВИНИ


Добрев дава "особените залози" за над 13 млрд. лв. на прокурор

73 6770 11.03.2013
Добрев дава "особените залози" за над 13 млрд. лв. на прокурор
Делян Добрев

Нова проверка за тока чака прокуратурата. Днес министърът на икономиката в оставка Делян Добрев занесе собственоръчно на Сотир Цацаров всички документи за "особените залози" при строителството на т.нар. американски централи. Това са Ей И Ес Гълъбово" (новата мощност на мястото на „Марица Изток 1”) и "Контур Глобал Марица Изток 3".



„Те представляват залог на сметките на всички потребители в България срещу вземане на кредит за тези централи", обясни Добрев. Залозите са сключвани през 2002 г. и в края на ноември 2005 г. Междувременно има редица писма за подкрепа.

„В писмо за подрепа от Петър Жотев от 15 май 2001 г. се казва, че ако се случи нещо с НЕК, държавата ще осигури своевременно и по условията на точка А определянето на други търговски дружества, които да поемат задълженията по съответните проекти споразумения, в случай, че НЕК или „Мини Марица Изток" ЕАД, докато са държавни предприятия, бъдат прекртени или обявни в несъстоятелност", каза Добрев.

Според Добрев те са осигурили гаранции за инвеститора от всички потребители в България без да е взето тяхното съгласие. „Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти”, обясни Добрев.

Причината тази информация да се обявява сега е, защото сега Делян Добрев е разбрал за нея. Те не са били активирани в периода, в който аз съм бил министър, за да разбера, че се случва нещо такова, каза на брифинг в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Междувременно подписалите тези залози, ги няма, а министрите, които са ги одобрявали, никога не са споменавали нещо такова. Когато правиш особен залог за над 13 млрд. лв. най-естествното е да кажеш на обществото, че правиш нещо такова", допълни той.

Залог за бъдещи вземания в общ размер според одиторския доклад на НЕК за 2011 г. е 13 188 827 000 лв. Тези залози и споразумения ги има загатнати още през 2001 г. - от 13 юни 2001 г. от Гранитна зала, обясни министърът.

"Там пише, че задължение на НЕК е да договори и сключи особени залози в полза на централите. Интересното е, че на 30 ноември 2005 г. се прави особеният залог за „AES Марица 1". На 8 - 9 декември същата година се сключва договор за стрителството. Строителството за момента на даване на особения залог не е стартирало и тези споразумения са просто споразумения", каза той.

Ако си залагаме бъдещите вземания, кредитът е можело не да го тегли частна компания, а да го изтегли НЕК, защото рискът е поет от Националната електрическа компания, каза Делян Добрев.

„Нормата на възвращаемост е фиксирана във финансовия отдел през 2001 г. с две офшорни компании, тъй като собствениците на централите в момента - AES и „Контур глобал" не са били титули на тези споразумения от 2001 г. Имало е други компании, които, след като са подписали договорите, впоследствие са получили всички тези гаранции от страна на държавата. Тези писма за подкрепа и т.н. са продали на определен инвеститор. Това са последните дни на кабинента Костов", каза Добрев.

Той отбеляза, че тези споразумения са качени в интернет страницата на Народното събрание на Комисията на Яне Янев и още тогава са фиксирани договориките за особени залози.

Такъв особен залог аз до момента не съм виждал, каза Добрев. По думите му - или имаш дългосрочен договор, или имаш особен залог, а в момента има и двете. Според договорите за AES са заложени приходите на Електроразпределение Варна, Електроразпределение Пловдив, което значи - приходите от ЕВН и ЕОН. За другата централа - Марица 3 са заложени 43% от 3-те дружества, каза Добрев и уточни, че няма представа как 43% от двете дружества са били повторно заложени.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама