НОВИНИ


Прокуратурата ще проверява договорите за ток на "Марица Изток"

8 4889 12.03.2013
Прокуратурата ще проверява договорите за ток на "Марица Изток"

Прокуратурата ще проверява договорите за дългосрочно изкупуване на енергия на т.нар. американски централи, за които вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев внесе документи при главния прокурор.



От пресцентъра на Прокуратурата съобщиха, че във връзка с депозирания от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев сигнал до прокуратурата, главният прокурор Сотир Цацаров с разпореждане e разширил обхвата на проверката на държавните органи и търговски дружества работещи в областта на енергетиката, за извършени нарушения или престъпления.

 

Проверката ще обхване и сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „AES - 3C Марица изток1" ЕООД и „Енел Марица изток 3" АД както и договор за залог от 31. 11. 2005 г. в полза на „AES - 3C Марица изток 1" ЕООД и договор за залог от 01. 02. 2002 г. сключен между „НЕК" ЕАД и „Енергийна компания Марица изток 3" АД в полза и на „Контур Глобал Марица изток 3" АД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на „НЕК" ЕАД за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия, с предмет на залога вземания на „НЕК" ЕАД от електро-разпределителните дружества, както и други задачи по преценка на извършващите проверката.

 

За целта е създаден съвместен екип от прокурори от Софийска градска прокуратура и служители на Държавна агенция „Национална сигурност". Ръководител на екипа е градският прокурор Николай Кокинов.

Оперативното ръководство е възложено на заместник-главния прокурор при Върховна касационна прокуратура /ВКП/ - Борислав Сарафов и заместник главния прокурор при Върховна административна прокуратура /ВАП/ - Камен Михов.


Работата на проверяващите ще бъде координирана ежедневно и трябва да приключи в срок до 22 март 2013 година.


В рамките на една седмица след посочената дата, екипът ще изготви доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени пред обществеността.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама