НОВИНИ


Нечувано! Прокурор подаде сам оставка заради „Сапард”

10 5027 14.03.2013
Нечувано! Прокурор подаде сам оставка заради „Сапард”

Доживяхме! Магистрат подаде оставка заради съмнения за уредено дело. Апелативният прокурор на София Ангел Илиев е подал оставка. За изключително радката постъпка съобщава „Правен свят”.


В сряда Илиев е бил изслушан от Висшия съдебен съвет във връзка с дисциплинарното производство срещу него. След изслушването той е подал оставка.

В края на януари главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че внася във Висшия съдебен съвет искане за образуване на дисциплинарно производство спрямо Ангел Илиев и за налагане на наказание заради начина, по-който се разпределяли прокурорите по делото "САПАРД" от Софийската апелативна прокуратура. Това стана след остра реакция от ЕК в Брюксел.

По делото е имало четири избора за прокурори, като първите три са били отхвърлени, а четвъртото разпределение е извършено не чрез случаен подбор, като е избран прокурор Стойчо Ненков.

На 28 януари 2013 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Стойчо Ненков – прокурор от Апелативната прокуратура - София. Той бе обвинен, че на 11 октомври 2012 г., в София, като орган на власт е осуетил наказателното преследване срещу Марио Николов и Людмил Стойков – подсъдими по дело на Софийския апелативен съд. Николов е известен с топлите си връзки с хора от ръководството на БСП, а Стойков като близък приятел и спонсор на президента Георги Първанов.

Ангел Илиев е апелативен прокурор на София от юли 2012 г. Преди това бе зам.-градски прокурор на София.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама