НОВИНИ


Отстраняват от длъжност съдията по делото "Октопод"

20 5943 14.03.2013
Отстраняват от длъжност съдията по делото "Октопод"

Съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която води мегаделото „Октопод", може да бъде привлечена като обвиняема. Това обяви председателят на комисията по "Професионална етика и превенция на корупцията" към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров.




Срещу Ченалова от две години в Македония се води разследване за извършени действия през 2004 г., когато е била адвокат. От етичната комисия към ВСС са изискали информация за това на какъв етап е производството и са установили, че предстои преценка дали да бъде привлечена като обвиняема или да бъде прекратено производството. Те искат веднага да бъдат уведомявани за всяка постъпваща информация, тъй като, ако се сдобие с обвинение, Ченалова ще бъде отстранена от длъжност, предаде БТВ.

Етичната комисия работи и по друг сигнал срещу нея. Става дума за пълномощно, което се появява изведнъж по делото САПАРД. Според документа Ченалова е била адвокат на един от обвиняемите по делото Лазарина Георгиева, управител на една от фирмите, свързани с измамата.

Името на Ченалова бе свързано и със скандала около Красьо Черния. Тя не отрече познанството си с бизнесмена и призна, че преди години искала от Георгиев да помогне на сина й да си намери работа. С „лобиста” я запознали нейни клиенти, по времето когато тя била адвокат. 

Съдия Ченалова ръководи и делото „Соло” срещу Илиян Тодоров. Той бе обвинен за убийството на Васил Александръв и Кирил Въжаров пред дискотека „Соло” през 2009 г. Съдът издаде оправдателна присъда за Илиян Тодоров, което предизвика негодованието на близките на убитите младежи. "Оправдателната присъда не е случайна и спонтанна. Макар да проявяваме емоция и да скърбим с близките, не можем да осъдим някого, просто за да има осъден", заяви след края на делото Румяна Ченалова.

На Ченалова се падна и едно от делата срещу Валентин Димитров - това за валутното престъпление, за което той беше осъден на 5 години затвор от Софийския районен съд.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама