НОВИНИ


Парите ни - заложени на американци

29 6342 16.03.2013
Парите ни - заложени на американци

Националната електрическа компания (НЕК) и сметките за ток на всички българи са заложени в полза на американските компании ContourGlobal и AES, които държат съответно ТЕЦ-овете "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово".



Това стана ясно от думите на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев, цитиран от КРОСС. С двете компании са били сключени договори, в които в тяхна полза са били заложени вземанията на НЕК от сметките за ток на българските граждани, които влизат в компанията през трите ЕРП-та.

Чрез контрактите, които са подписани от шефовете на НЕК през 2002 и 2005 г., дружеството се е ангажирало като гарант на заемите, които американските компании са взели за строителството и модернизацията на двата ТЕЦ-а.

Общата сума на т.нар. учредяване на особен залог възлиза на близо 13,189 млрд. лв., съобщи Добрев.

Според условията на договорите, ако нещо се случи с НЕК, собствениците на двете скъпи централи ще прибират парите, които ЕРП-тата получават от своите клиенти и плащат на НЕК за доставената от компанията енергия. "Недопустимо е, когато залагаш над 13 млрд. лв. от сметките на обществото, да не го информираш за това", коментира Добрев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама