НОВИНИ


А. Лопес: ГЕРБ не реформира енергетиката докрай

16 5691 20.03.2013
А. Лопес: ГЕРБ не реформира енергетиката докрай
Антонио Лопес

От време на време руснаците се опитват да изнудват. Разбираме какви са причините, които изведоха българските граждани на протест. Не само България, цяла Европа е изправена пред известна зависимост в енергийния сектор.



Една от реформите не беше доведена докрай от правителството на ГЕРБ и това е реформата в енергетиката. Това стана в условията на много силна критика от страна на опозицията и отказ от нейна страна да се реализира такава реформа, заяви на среща с журналисти в ЕП Антонио Лопес, генерален секретар на Европейската народна партия, предаде „Фокус”.

Не беше осъществена реформата в сектор енергетика и това доведе до тежките последствия за българския народ, на които сме свидетели в момента, обясни той. 

Ние от ЕНП разбираме какви са причините, които изведоха българските граждани на протест, подчерта Лопез и допълни, че ЕНП са готови да продкрепят ГЕРБ да реализират реформата в енергетиката докрай.
Когато правителството на Бойко Борисов искаше и правеше усилия да промени наследството от миналото – онези монополистични нагласи, които са характерни и типчни за други партии, реакцията на опозицията беше категорично против тези намерения, посочи Лопез.

Не само България, цяла Европа е изправена пред проблема на известна зависимост в енергийния сектор и българските граждани трябва да си дават сметка за това. ЕС не разполага със свои ресурси в енергетиката. От време на време особено през зимата руснаците се опитват да изнудват своите клиенти в резултат именно на този факт. Те прекъснаха доставките на газ в миналото. И между другото с подкрепата на политическото ляво в Европа, припомни Лопес.

Правителства като това на Бойко Борисов и други правителства в Европа се опитват да се справят с този проблем, но това е много тежка битка, коментира още ген. секретар на ЕНП.

Антонио Лопес призова политическите партии в България да не използват за идеологически цели темата енергетика, както и да подкрепят реформите в този сектор, които да доведат до справедилви цени, които отговарят на състоянието на гражданите на България.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама