НОВИНИ


Няма отнето имущестно от осъдени за престъпна дейност досега

12 6053 31.03.2013
Няма отнето имущестно от осъдени за престъпна дейност досега

Нито една стотинка, собственост на богати столични бандити, не е била конфискувана в полза на държавата от създаването на комисията за отнемане на престъпно имущество преди 7 г., установи проверка на “24 часа” по Закона за достъп до обществената информация.



За този период са били запорирани имущества и са водени преписки и дела за над 67 млн. лева от софийската дирекция на комисията, но няма нито едно съдебно решение, което да е влязло в сила и да е в полза на държавата.
 

Само едно дело за конфискация в София е минало през три съдебни инстанции, то обаче е било решено в полза на ищеца - мъж, осъден за незаконно притежаване на оръжие.
 

25 млн. лева е най-голямата банкова сметка, запорирана от комисията за отнемане на имущество в София. Най-скъпият имот, за който е подготвен иск за конфискация, пък е за хотел в Банско, оценен на 10 млн. лв., собственост на софийски бизнесмен.
 

Липсата на конфискувано имане на бандити в полза на държавата е заради бавни процедури по събиране на документация и неефективна практика в най-голямата дирекция на комисията. Всички нейни служители и членове се надяват, че с вече влезлия в сила нов закон конфискацията наистина ще започне да работи на практика, пише вестникът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама