НОВИНИ


Работодателите напускат Тристранката

1 5675 01.04.2013
Работодателите напускат Тристранката

Провеждането на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да се решава за какво ще се изразходват 41 млн. лв., предназначени за бедните, е под въпрос.



Четирите национално представени работодателски организации в България са решили да напуснат тристранката в знак на протест срещу решението на разпусналия се парламент да изиска декларации за имущественото състояние на всички членове на тристранния съвет.


Решението за прекратяване има незабавен ефект, пише в съобщение на сайта на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ . В него се казва още, че работодателските организации -  Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ , БТПП, Българската стопанска камара /БСК/ и Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/, са решили да приемат декларация за “несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор”.
 

“Само ще се появим на заседанието и ще връчим декларацията”, каза пред “Труд” шефът на АИКБ Васил Велев. “Този закон трябваше да даде възможност на хората да виждат с какво имущество си влязъл във властта и с какво излизаш. Но ние, бизнесмените, нито влизаме във властта, нито излизаме, нито пък разпределяме обществени ресурси. Нямаме намерение да даваме информация на организираната престъпност с какво разполагаме, защото за разлика от политиците нас не ни пази НСО”, каза Велев.
 

Това е потресаващ рекет върху българския работодател. Информацията за имуществото на бизнеса ще се използва за предизборни цели. Нашият отказ да участваме в тристранката в никакъв случай не е демонстрация срещу служебния кабинет”, каза пред “Труд” изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. „
 

Предложението за промените в закона бе внесено в Народното събрание от РЗС на 1 март, буквално в последните дни на парламента, като текстовете му така и не се появиха публично, докато не стигна до гласуване в пленарна зала. Там промените бяха приети с мнозинство, осигурено от ГЕРБ, РЗС и Синята коалиция.

"Мерките за бедните в момента са много по-важни, отколкото да реагираме на този иначе идиотски Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама