НОВИНИ


Надежда по неволя отива на избори

21 5716 06.04.2013
Надежда по неволя отива на избори

Централната избирателна комисия отказа да заличи регистрацията на "Синьо Единство" за предстоящия парламентарен вот. Надежда Нейнски отиват на избори по неволя.



В същото положение са още "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев.

Комисията е уважила само искането на коалиция "ВМРО-Орлов мост" за самостоятелно явяване на двете политически формации на изборите на 12 май, обяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов. В крайна сметка на предсрочния вот ще може да се гласува за 38 партии и 7 коалиции.

Троянов обясни отказа за заличаване на петте регистрации с мотива, че в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват такова правно действие, предава "Стандарт". "Синьо Единство" се регистрира в ЦИК в последния възможен ден, но след като не се разбраха с ДСБ за коалиция, последва искане за отказ. Малко след това от формацията на Нейнски заявиха, че няма да се явяват на изборите изобщо под каквато и да е форма. Така че партията ще си остане само с регистрацията в ЦИК. Членовете на "Синьо Единство" обаче са свободни да се включат в чужди листи. Дори и на ДСБ, с които така и не се разбраха за коалиция.

За разлика от други партии, хората на Нейнски няма да си искат обратно депозита за участие в изборите, а ще го оставят да постъпи във фонда за лечение на болни деца. Някои от формациите са поискали да им се възстановят внесените в ЦИК 10 000 лв. От изборния орган обаче отбелязаха, че по закон сумата се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете. Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред ВАС в 3-дневен срок.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама