ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 23 април

0 4305 22.04.2008
Пресата на 23 април

Вестниците пишат за недоволството на Доган; за Р. Петков - парламентарен шеф на червените; за бизнесмените в кабинета; за поскъпването на хляба.


Доган си тръгна недоволен, установява Дневен Труд.

Лидерите на тройната коалиция си тръгнаха от резиденция “Лозенец” недоволни. До последно Ахмед Доган очаквал много по-сериозни промени. От ДПС искали закриване на министерствата на администрацията и бедствията, разделяне на просветното ведомство и обединение под една шапка на спорта, тотото и младежта. След като подобни промени не били предложени, Доган и хората му бързо напуснали резиденция “Лозенец”. Изглеждаха обидени, разказа участник в срещата. Макар да дал рамо на Станишев за промените да останат козметични, Сакскобургготски също очаквал по-съществен ремонт.

Румен Петков щял да оглави парламентарната група на БСП, прогнозира Дневник.

Веднага след като шефът на парламентарната група на левицата Михаил Миков беше посочен за наследник на Румен Петков на поста вътрешен министър, в левицата тръгна мълвата, че министърът в оставка ще оглави депутатската група. Близки до Петков прогнозираха със сигурност, че рокадата ще стане факт още в четвъртък. Отявленият му противник в БСП - Татяна Дончева, която е зам.-председател на групата, обяви, че има "напъни на някои хора в тази посока". Още когато вътрешният министър заяви, че подава оставка, социалисти прогнозираха, че ще бъде "възнаграден" с партиен или друг властови пост. Ако бъде избран за шеф на парламентарната група, Петков ще спечели още един лост за влияние освен силното си партийно лоби и фактът, че основно той набавя финансите на партията, разсъждаваха социалисти.

10 ноември за Петков, 8 септември за петима, отбелязва 24 часа.

Решенията на тройната коалиция доведоха до нов 10 ноември за Румен Петков, и до 8 септември за петима, защото станаха министри на опашката на мандата. Според присъствали на сбирката, шефовете на коалицията се договорили да не бързат с реформата в митниците и данъчните. Доган и Симеон не харесвали офертите за лице в МВР и затова бил жертван Михаил Миков. Двамата партньори се противопоставяли на искането на БСП да се понижат в ранг министерствата на бедствията и администрацията. Те пък настоявали да се правят министерство на демографската политика, децата и младежта и министерство на науката и иновациите. Очаква се говорителят на БСП Ангел Найденов за поеме лидерството на социалистите в парламента.

Бизнесмени в кабинета, привидя Стандарт.

Бизнесмени запълниха амбразурите в кабинета. Станишев вкара в отбора си двама предприемачи и един мениджър. Валери Цветанов и Николай Цонев, които поеха замеделието и отбраната, имат богат опит в частни фирми. Доскорошният кмет на Стара Загора д-р Евгени Желев пък изкара два мандата като мениджър на града. Освен това има частен бизнес и в строителството. Цяла нощ тримата лидери търсели Матросов за МВР. Фаворитът Румен Миланов отказал да поеме поста в последния момент. Затова по партийно поръчение за мястото на Петков се жертва шефът на червените депутати Михаил Миков.

"Мистър Клийн само си изплакна ръцете", обобщава Пари.

Козметика - така бяха изтълкувани промените в правителството. Новите министри не са лица, които дават ясен сигнал към българското общество и ЕС, заявяват от опозицията. В анализ за вестника докторът по международни отношения Владимир Зиновиев твърди, че няма лесно да бъде пречупено убеждението на европееца, че у нас няма кой да пази пазачите на европейските пари. Труд Скочиха таксите за студенти Студентските такси за следващата академична година ще скочат от 6 до 37 на сто според специалностите и висшите училища. Кабинетът ще ги гласува в четвъртък. Най-скъпата специалност е медицината – 900 лева. А най-рязко е поскъпването за техническите професии, където таксата става от 400 на 550 лева.

ЕК иска сериозен напредък в следващите 3 месеца, оповестява Дума.

Европейската комисия очаква правителствените промени в България да доведат до усилване на реформите за борба с корупция по високите етажи на властта и организираната престъпност. Това каза вчера говорителят на комисията Марк Грей по повод смените на министерските постове, съобщи бТВ. Въпросът с назначенията и оставките е изцяло вътрешен въпрос на българските власти, но ние, разбира се, взимаме под внимание направените промени, каза той. Назначаването на заместник министър-председател без портфейл, отговарящ за европейските фондове, показва съзнаване и ангажираност от страна на правителството за необходимостта от осигуряване на коректно усвояване на фондовете на Европейския съюз, изтъкна Марк Грей. Следващите три месеца са период от изключително значение, през който Европейската комисия иска да види съществен напредък и сътрудничество на място, каза още той. 

Качват двойки и отсъствия в интернет, известява Монитор.

Двойките и отсъствията на учениците от 31 училища в четирите най-големи града на България вече са качени в интернет и родителите им ще могат да ги следят онлайн. В тези школа са въведени електронни дневници и има безжичен интернет. Достъпът до данните от учители и родители ще се осъществява с парола. Това стана ясно вчера при старта на проекта в столичното 32 СОУ "Свети Климент Охридски", на който присъства министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Всички учители в гимназиите, включени в проекта, са получили лаптопи, а до есента ще бъдат осигурени още служебни компютри за разрастване обхвата на проекта. Заедно с това министерството ще обезпечи достъп до интернет, енциклопедични ресурси, речници и каталози. Отделно всяко от училищата ще получи и мултимедиен проектор. 

Хлябът поскъпва над 20%, ужасява се Дума.

Цената на хляба в края на годината може да скочи с над 20%, прогнозира Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите. Тя посочи, че това се налага, защото в края на годината започват да се изчерпват запасите от пшеница и брашно от миналогодишната реколта. След май месец се покачват цените на зърното и на брашното. На този етап обаче никой не може да гадае докъде ще стигнат цените, защото в цяла Европа се ползват запаси от предишната година, каза Кукушева. Втората причина е свързана с рекордната цена на петрола, която повишава горивните и енергийните разходи на фирмите производителки на хляб, посочи Кукушева. В сектора на хлебопроизводството има недостиг на квалифицирана работна ръка. Поради което почти ежемесечно увеличаваме заплатите на работещите в сектора. Това увеличение няма как да не рефлектира и върху цената на хляба, каза Кукушева. Козунак, който съдържа прясно мляко, яйца и масло, не може да струва под 5 лв. за 500-600 грама. Всички останали стоки, които са в рамките на 2 лева, са продукти, изготвени от готови химически смеси и нямат същото качество, каза още тя. 

Бой за билети преди Великден, предусеща Монитор.

Софиянци са готови на бой само и само да си купят билети за автобуси до морето или до родните места, където ще отидат за Великден. Пътниците трескаво чакат на дълги опашки, за да си заплатят или резервират места за рейсовете за петък или събота. Луда истерия обзема тези, които разберат, че билетите за желаната от тях дестинация са свършили. Това показа проверка на "Монитор" на Централна автогара в София. "Няма билети за Варна! Никъде няма билети за Варна! От Централна гара ми казаха да питам на автогарата, тъй като нямало места в спалните вагони нито за четвъртък, нито за петък. Тук ми обясняват, че всички билети са запазени. Какво да правя сега?", ядоса се 50-годишна жена, която искаше да пътува за морската столица в четвъртък или петък. "Ако ще пътувате до Бургас, запазете места сега и елате да ги платите най-късно утре. Няма да можем да ви ги пазим до събота, защото хората са готови да наддават. Миналата година двама мъже щяха да се сбият за последния билет", посъветва "Монитор" любезна касиерка на един от туроператорите, които возят до морето. Билетите за рейсовете в петък и събота за повечето големи градове в страната вече са резервирани. В някои от автобусите има по няколко празни места, но те се очаква да свършат днес. В момента няма поскъпване на билетите за автобусите, повечето влакове ще возят на календарни цени. На Централна автогара обаче пътниците разнасят слух, че операторите ще пуснат извънредни возила до Пловдив и Бургас, но на по-високи цени. 

Рефер призна пред детектор на лъжата за сеч на Литекс в Стара Загора, пише Меридиан мач.

Рефер призна пред детектор на лъжата, че е порязал отбор! „Допуснах грешки на мача Берое - Литекс. Те обаче не са целели да помогнат на единия или да навредят на другия тим", заяви пред реферът Ангел Бекяров. Така той призна, че е отрязал главата на Литекс под Аязмото, тъй като всичките му грешки на терена бяха в полза на домакините. "Не съм споменавал след мача нито Берое, нито Беласица“, заяви съдията. Той призова на детектора и капитанът на Литекс Небойша Йеленкович.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама