БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


300 лв. струва пакетът "семейно гласуване"

5 5423 16.04.2013
300 лв. струва пакетът "семейно гласуване"

Първият сигнал за купуване на гласове дойде от Лом. 300 лв. предлагат купувачи на гласове за вота на цяло домакинство.



Сигналът за "пакетната" оферта е подаден на сайта за осигуряване честността на изборите www.fairelections.eu. За него алармира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и определи жалбата като сериозна.

"В Лом т.нар. ДДС-ари вече започнаха "мобилизация" на ромски вот в кварталите "Стадиона" и "Хумата". Събират се лични данни и карти на хората, живеещи там.

Предлагат се между 30 и 50 лева на човек в кв. "Младеново". Брокерите дори се опитват да спазарят цели домакинства от български и ромски произход за около 300 лв.", гласи сигналът, който е пуснат на 9 април. Все още той не е потвърден.

На 12 май ще можем да подаваме сигнали за нарушения през GSM и таблет на сайта azglasuvam.net. В него можем да разберем в коя изборна секция трябва да се явим. На fairelections.eu пък се вижда картата на България и подадените жалби за корупция.

Според експерти пазаруването на лични данни гарантира сигурен глас в полза на партията купувач. Тя обикновено има свой човек в комисията. Благодарение на него хората, на които е платено, се отбелязват в списъка като гласували, без изобщо да ходят до урните, коментираха запознати.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама