НОВИНИ


Цацаров: Приоритетно работим по изтритите файлове

49 5180 16.04.2013
Цацаров: Приоритетно работим по изтритите файлове
Главният прокурор Сотир Цацаров Булфото

Европейската прокуратура, която предстои да бъде създадена, първоначално ще разследва финансови престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.



Това каза президентът на ОЛАФ Джовани Кеслер по време на конференция в София, посветена на създаването на новия европейски орган.

Кеслер коментира, че компетенциите на ОЛАФ ще съвпадат с бъдещите компетенции на европейската прокуратурата, но със сигурност структурата на Европейското звено за съдебно сътрудничество Евроджъст ще продължи да съществува.

„Днес подслушването на телефони и използването на СРС-та е възможно, но има ясно определена процедура за това”, посочи Кеслер. По негови думи, със създаването на Европейска прокуратура такива случаи, какъвто е случаят с делото САПАРД няма да бъдат възможни, тъй като сега по това дело се извършваше разследване в две страни и имаше две присъди, които се различаваха. „В Европейската прокуратура при подобни случаи ще се води едно разследване и един процес”, каза още Кеслер.

Българският главен прокурор Сотир Цацаров коментира, че бъдещата европейска прокуратура чрез делегирани прокурори трябва да може да установява пряко връзка с националните съдебни системи, като трябва да бъде използвана идеята за т.нар. Двойна подчиненост на европейските прокурори. Това ще позволи по-бързото им и ефективно интегриране в националните правни системи.

Сотир Цацаров отхвърли коментарите, че резултатите от проверката по т. нар. "български Уотъргейт" са били съобразени с факта, че се намираме в предизборна кампания.

Обвинител номер едно отказа да коментира политическите изявления последвали вчерашната пресконференция в прокуратурата. Той заяви, че не е изненадан от политическите интерпретации, които полюсно разчетоха новините. Цацаров коментира, че ако прокуратурата трябва да се съобразява с подобни политически реакции, това означава да не си свърши никога работата.

Сотир Цацаров не се ангажира с никакъв краен срок затова кога ще приключи проверката по същество. Каза, че прокуратурата е в зависимост от работата на експертите и приоритет за нея продължава да бъде възстановяването на изтритите файлове, които трябва да дадат отговор на въпроса, послушвани ли са били незаконно президентът, еврокомисар Кристалина Георгиева, политици и бизнесмени. Индиректно Сотир Цацаров потвърди, че подобни мобилни автомобили, с каквито се смята, че са били извършени нерегламентираните подслушвания, са били купени в България след 2009 година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама