ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 24 април

0 3992 23.04.2008
Пресата на 24 април

Вестниците пишат за Рилски, който пазел крадци и грабители; за трима българи -милионери; за това как ни ужилиха с 35 млн лв; за милионния годишен доход на проститутките.


Общо 15 зам.-министерски поста ще бъдат закрити, НДСВ реже 6, научил е Дневник.

Зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков в сряда подаде оставка пред министъра в оставка Румен Петков и пред министър-председателя Сергей Станишев. В скоро време се очаква и другият заместник на Петков в МВР Румен Андреев също да излезе от ведомството, съобщиха източници в управляващите партии. Те припомниха, че Андреев е изключително близък на Петков и беше поканен лично от него за заместник като експерт, а не от партийна квота. Оставка в сряда е депозирал и зам.министърът Цонко Киров /от квотата на НДСВ/. Не е ясно дали тя ще бъде приета, казаха депутати. Общо 15 зам-министерски поста ще бъдат закрити, казаха членове на преговорните екипи на партиите в управляващата коалиция, които дискутираха последните две седмици структурните реформи в кабинета. В края на миналата седмица управляващите са се разбрали за около 20-процентно съкращение, така че от общо 72 зам.-министри да останат 57. Кои точно ще излязат от ведомствата се очаква да бъде обявено между Великден и Гергьовден. Оказа се, че от НДСВ ще закрият постовете на най-много свои представители - шестима, а едновременно с това и ще подменят други хора на второто ниво в изпълнителната власт. Царистите обаче не негодуват, а напротив. Така те получават възможност да извадят от управлението хора, близки до напусналите царската формация депутати от "Българска нова демокрация", каквото е желанието им още от разцеплението. НДСВ ще закрие поста на зам.-министъра на регионалното развитие Милена Паунова, която е в близки отношения с образователния министър Даниел Вълчев - един от основните опоненти на сегашното партийно ръководство на НДСВ. Шефката на кабинета на бившия министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" Лидия Шулева - Екатерина Виткова, пък ще трябва да напусне образователното министерство. От отбраната ще бъде съкратена Соня Янкулова, другият царски зам.-министър в министерството на отбраната Радослав Бозаджиев вероятно също ще бъде сменен. Лъчезар Борисов ще се раздели с поста си в министерство на икономиката, а Атанас Додов - в здравеопазването. Евгения Колданова пък ще бъде освободена от външно министерство. Отделно нарочен за смяна е зам.-министърът на труда Иванка Христова. 

НДСВ щяло да брани своя министър на отбраната, оповестява Монитор.

НДСВ ще се противопостави с всички сили на евентуалните атаки срещу новия министър на отбраната Николай Цонев, който поема поста от днес. Това заявиха вчера пред "Монитор" царски депутати. Жълтите бяха категорични, че застават зад избора си за наследник на Веселин Близнаков, въпреки че веднага след обявяването на неговата номинация се появи напрежение. Причината е участието му в "Нилана" ООД, която доставя хлебни изделия на армията, а изборът му предизвика нееднозначни реакции сред коалиционните партньори на НДСВ. Николай Цонев обяви вчера след заседание на политсъвета и групата на НДСВ, че от днес прекратява участието си във всички фирми, а фирма "Нилана" е правила доставки на хляб в периода 2004-2006 г. "Ако бъдем атакувани, най-напред ще преценим доколко са основателни критиките към нас. При всички случаи ще браним своя министър", категоричен бе пред "Монитор" говорителят на НДСВ и зам.-председател на парламентарната група на партията Станимир Илчев. Негов съпартиец изрази обаче притеснение, че по всяка вероятност Цонев, който до момента бе шеф на агенцията по социалните дейности към ведомството, ще бъде нападнат за конфликт на интереси и царистите ще берат ядове за това. В края на краищата жълтите щели да "преглътнат" нападките. Депутати от НДСВ разкриха още пред вестника, че Цонев не е избран за наследник на Близнаков лично от лидера на партията Симеон Сакскобургготски, а "препоръчан" от друг човек. 

Рилски пазел 10 крадци и грабители, съобщава 24 часа.

Бившият зам.- директор на ГДБОП Иван Иванов е потулил 10 протокола за огледи, претърсвания и изземвания , с което най-вероятно е осуетил разследването срещу извършителите им. Новото обвинение за разгласяване на държавна тайна му е било повдигнато в понеделник. Според запознати документите били намерени при претърсване на дома му. Те са от 1993 год., когато Иванов бил началник на РПУ – Рила. Става въпрос за различни деяния – търговия с алкохол, с фалшиви бандероли, кражби и грабежи.  

СРС-тата в интернет само през съда, информира Дума.

Предоставените от операторите данни на МВР да се съхраняват до 9 месеца, предлага НДСВ Подслушването в интернет да може да става само със съдебно разрешително. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които НДСВ подготвя. Предложенията са във връзка с наредбата, според която МВР може да изисква информация от интернет-доставчиците. Промените, които партията на Сакскобургготски подготвя, предвиждат при такава ситуация да се издава съдебно разрешение, както е по Закона за специалните разузнавателни средства. НДСВ ще поиска още ограничителните и задължителните текстове за операторите да влязат в закон, а не както е в момента - в наредба. Това каза вчера шефът на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов. Комисията е приела поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от лидера на "Атака" Волен Сидеров, стана ясно още вчера. Минчо Спасов каза, че е подкрепил първия параграф на законопроекта на Сидеров, който предвижда обмяната на информация между Комисията за регулиране на съобщенията и правоохранителните органи да става със съдебно разрешение.  

Кризата заплашва повече бизнеса, а не потребителите, установява Дневник.

Забавянето в европейската икономика ще удари по-силно бизнеса, отколкото домакинствата, прогнозира авторитетната английска консултантска компания "Кепитъл икономикс" (Capital Economics). Данните от последното тримесечие на миналата година показват, че ръстът в корпоративните печалби на годишна база се е забавил от 5.8% на 4.9%. В България също се очаква глобалната кредитна криза да доведе до сериозно забавяне на оборотите на водещите 100 компании. Ефектът още не се усеща, но ще е факт в следващите няколко години, като сривът може да стигне до три пъти спрямо нивата от 2006 г., прогнозира в сряда компанията за експортно застраховане и събиране на вземанията "Кофас България" . Пряка връзка с това имат и последните предупреждения от МВФ и анкетите на агенция Ройтерс сред водещи анализатори, според които забавянето на големите европейски икономики, които са и основен търговски партньор на България, ще е още по-сериозно тази година, като в някои случаи като Италия дори може да се говори за нулев растеж. 

Трима българи с доход над 2.6 млн. лв., научил е Дневен Труд.

Поне трима българи получават легално над 2.6 млн. лв на година. Те са декларирали пред данъчните, че имат да внасят 600 хиляди лева данъци за доходи, получени през 2007 год. Двама от милионерите са от Варна, един е от София. Освен богати, те са и спестовници, тъй като са декларирали доходи до 10 февруари, за да ползват 5 % отстъпка. Така са спестили поне 3000 лв. Единият от тях е посочил дължим налог от близо милион лева. В декларацията си обаче бизнесменът е записал, че идват от продажба на акции. Другите двама са получили приходи от извънтрудова дейност и най-вероятно са адвокати или еднолични търговци. Очакваме още милионери да декларират доходи до 30 април, когато изтича последния срок, обявиха от Националната агенция по приходите.  

Жилищата поскъпнаха със 7 на сто от януари, изчислява Монитор.

Ръст от близо 7% отчита средната пазарна цена за квадратен метър жилищна площ в апартамент в областните градове на страната през първото тримесечие на 2008 г. спрямо последното на 2007 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Така средната цена за страната за първите три месеца на годината е 1299,95 лв./кв. м. Най-голям ръст се регистрира при апартаментите в област Ловеч - 19 на сто, до средна цена от 828,47 лв./кв. м. Следват я област Ямбол с ръст от 17% (до цена от 851,17 лв), област София с повишение от 16,3% (до 677,83 лв.) и област Перник с 16% до 1160,83 лв./кв. м. Според анализ на естонската компания за недвижими имоти Arco Real Estate, която от 2 години е на нашия пазар, до края на годината поскъпването на жилищата ще е между 10 и 15 процента. За масово предлаганите жилища цените няма да претърпят съществени изменения, защото доходите на населението не нарастват с високи темпове, лихвите по кредитите се увеличават, а предлагането се разширява.

Ужилиха ни с 35 млн. лева, пише Стандарт.

35 милиона лева от джоба ни са отишли за ток, който никога не сме ползвали. Скандалното признание направи компанията Е.ОН, която е собственик на Енергото в Североизточна България. Въпросните милиони са натрупани от кражба на електроенергия. Апашите са източили 7 на сто от тока по жиците. Разходите са начислени във фактурите на редовните абонати. Другите енергийни дружества в страната също отчитат големи загуби.  

Сделката за морския флот сви платната, разкрива Пари.

Промените в кабинета оставиха на заден план важни сделки в транспорта. Продажбата на едно от последните големи държавни дружества Параходство Български морски флот все още се бави. Това поставя сериозни въпроси дали забавянето на приватизацията няма да се отрази негативно на състоянието на дружеството.

Българите изхарчили 138 млн. евро в чужди зимни курорти, тегли чертата Пари.

Тази година българите са изхарчили 40 млн. евро повече за зимна почивка зад граница, отколкото чужденците прекарали ваканцията си у нас. Това показват предварителните данни на Държавната агенция по туризъм за първите два месеца на 2008 г. Приходите от международен туризъм са близо 98 млн. евро, което е с 19% повече от януари-февруари 2007-ма. Българите, пътували в чужбина, са изхарчили за същия период 138млн. евро - с 32,4% повече от миналата година.  

Шест проститутки носят 1 млн. евро на година, диви се Дума.

По данни на Националната следствена служба едно проституиращо момиче в Слънчев бряг осигурява между 12 хил. и 18 хил. евро на месец, а шест момичета са достатъчни, за да гарантират доход от 1 млн. евро. за година, предаде БГНЕС. Момичетата са българки, рускини, украинки и молдовки, които и тази година ще се конкурират в т.нар. секстуризъм, който от години се вихри в курорта. Почти 80 процента от тях заработват в курортния комплекс, като сутеньорите им ги прехвърляли в разгара на сезона в страните от Централна и Западна Европа. Бургас е един удобен град за нелегално прехвърляне на проституиращи през границата. Този и други въпроси бяха засегнати по време на вчерашната информационна среща "Трафикът на хора съществува". Тя се проведе в община Бургас в присъствието на представители на НПО-та, полиция и дирекция "Социално подпомагане". Момичетата са на възраст между 18 и 25 години, които са безработни и без доходи. По данни на организацията "Фейс ту фейс" близо 50 процента от жертвите на трафик са живели в семейства, където бруталността и насилието са всекидневие. Според Националната следствена служба сред най-силно засегнатите от трафик на хора райони са Бургас, Русе, Пловдив и граничните като Свиленград и Петрич. По последни изчисления момичетата, които проституират извън България, са между 18 000 и 21 000, а около 40 процента от тях са регистрирани като постоянни жители в български градове.  

Полиция спасява от бой играч на Левски, разбулва Меридиан мач.

Голям скандал избухна след края на финалния мач за купата на БФС между Левски и ЦСКА при юношите старша въз- раст “Б”. След като “сините” победиха с 3:2 и спечелиха купата, техният капитан Боян Табаков отправи неприлични жестове към феновете на ЦСКА. От своя страна те, както и резервните футболисти на “червените” го обсипаха с множество бутилки от минерална вода. Част от състезателите и треньорите дори тръгнаха да се саморазправят с нападателя на Левски, който уцели с топката наставника на “армейците” Димитър Димитров. Едва след намесата на полицаи страстите бяха потушени.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама