БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Харитонова: Токът няма да поевтинее, а напротив

25 6094 20.04.2013
Харитонова: Токът няма да поевтинее, а напротив
Шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова Булфото

Няма никакъв шанс токът да поевтинее за съжаление. Защото всички енергийни дружества са поискали увеличение. И не с един-два процента, а с по десетина.



Това каза в интервю за “Преса” председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. Колкото и да й се искало, това нямало как да стане. Единственото, което специалистите от комисията можели да направят в случая било да гледат под лупа всички разходи и да се опитват да режат, където могат. Още по-лошо било, че потреблението намалявало, и то с 22-24 процента. Това означавало, че индустрията не работи както трябва.

Още един много сериозен проблем обаче се задавал. Става въпрос за това, че миньорите искат увеличение на цената на въглищата, а тя съставлява 76-80 на сто от цената за енергията от трите ТЕЦ-а в комплекса “Марица-изток”. Отгоре на всички искали увеличението да бъде с двуцифрен процент. Според Харитонова трябва много да се внимава, като се говори за отнемане на лицензи, особено когато става дума за голяма компания от европейска страна като ЧЕЗ. В случая държавата няма никакво право да излиза от рамките на закона. Иначе нещата щели да станат много лоши за България. Тепърва щели да се плащат много пари за неустойки.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама