ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 25 април

0 3870 24.04.2008
Петъчната преса на 25 април

Вестниците пишат за организираната ни престъпност - топ заплаха за САЩ; за черните прогнози на МВФ за нас; за това, че сме станали по-богати.


US службите не вярват на ГДБОП, съобщава Дневен Труд.

Американските служби не вярват на Генералната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Така “Труд” разтълкува думите на американския посланик в София Джон Байърли, който даде прощално интервю първо за най-големия български вестник. “Ако ФБР или Сикрет сървис провеждат разследване срещу група, свързана с организираната престъпност в САЩ, и открият, че тази група има връзки с България по някакъв начин, става много, много трудно за ФБР или Сикрет сървис да се обърнат към ГДБОП и да споделят тази информация, ако имат опасения, че тя може да стигне до замесените престъпници”, заяви Байърли. По думите му това е много конкретен пример за това как доверието може да се загуби и как то може да повлияе на способността на нашите две страни да си сътрудничат в усилията срещу организираната престъпност.

САЩ обявиха за топ заплаха организираната престъпност, оповестява Дневник.

Факти около скандала в МВР влязоха в доклад на правосъдното министерство на САЩ за международната организирана престъпност като пример как мафията корумпира държавни служители, за да усилва влиянието си. Американският доклад представя новите измерения на трансграничната престъпност, както и стратегия за справяне с нея. Публикуването на документа съвпада не само с промените в българското правителство след разразяването на кризата в МВР, но и с назначаването на нов еврокомисар по правосъдие и вътрешния ред, както и със зачестилите изказвания на магистрати от европейски държави за възраждане на мафията. В доклада на американското министерство България фигурира в категорията: "Корумпиране на държавни служители в САЩ или в близки техни съюзници". В същата група са още Украйна заради бившия й премиер Павел Лазаренко, изпрал над 20 млн. долара, и Никарагуа с бившия президент Арнолдо Алеман заради кражба на правителствени средства. В текста за България се разказва как Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е разкрила връзките на висши офицери със съмнителни бизнесмени, които са свързани с международни престъпни групи и са под наблюдение. Споменават се бившият зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов заради това, че е отговорен за изтичането на поверителна информация, и бившият главен секретар на МВР Илия Илиев заради издаването на документи за достъп до ЕС на Будимир Куйович, описан в документа като "сърбин с връзки с организираната престъпност".  

Станишев отмени празниците за властта, информира Стандарт.

Сергей Станишев спря почивките на властта. "Не сме приключили със смяната на няколко министри. Предстои смяна и на зам.-министри и преглед на държавните агенции", отсече премиерът веднага след като парламентът гласува новия състав на кабинета. Станишев наредил на работните групи на БСП, ДПС и НДСВ да не мислят въобще за екзотични почивки по празниците, научи "Стандарт". Депутатите от трите партии имали спешна задача за вършене с краен срок 30 април. Тогава на бюрото на Станишев трябвало да стоят разчетите кои зам.-министри поименно си тръгват. За тях не важи формулата на коалицията 3:5:8, наредил премиерът. Ако документът липсва, ще работите и по Гергьовден, предупредил Станишев работните групи по преговорите за ремонта на правителството. През великденските празници БСП, ДПС и НДСВ трябва да изчистят и боричканията си за преструктуриране на агенциите. Идеята е до 1 май и тази тема да има готов отговор.

Четири партии влизат в новия парламент, изчислява Новинар.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ биха получили подкрепата на близо 22% от имащите право на глас български граждани, показват данни на агенцията „Барометър Инфо”. Около 15 на сто от българските избиратели биха гласували за БСП, малко над 6% за Ахмед Доган, а 5 на сто биха дали гласа си за "Атака" на Волен Сидеров. СДС и ВМРО гравитират около два процента, а ДСБ не може да достигне дори един. Ако изборите са днес, управляващото НДСВ би взело срамния половин процент от заявилите желание да гласуват. Според изследването ГЕРБ запазва своята лидерска позиция и бележи ръст с около половин процент спрямо началото на март 2008 година. В сравнение с март доверието в БСП намалява с 1,5 на сто. Периодът на изследването съвпада с времето на преговорите между тройната коалиция за смяната на министри от кабинета 

Боклукът отново зарива София, предрича Монитор.

Балите от площадката в Кремиковци трябва да бъдат преместени до края на юни. София е на път да се изправи пред поредната тежка криза с боклука. Една от причините за това е, че сметището в Суходол може да бъде затворено, тъй като Административният съд в столицата вчера отмени решението на РИОСВ за отварянето му с мотивите, че е незаконосъобразно. Втората - кметството, спешно трябва да намери терен, на който до края на юни да премести 550 000 бали с отпадъци, които в момента са складирани на площадките в Кремиковци и Искър. "Сметището в Суходол, което започна да функционира отново през декември миналата година, е отворено без необходимото комплексно разрешително, а само с разрешение на РИОСВ. Освен това екоекспертите са дали съгласие боклукът да тръгне към бунището, без да му направят Оценка за въздействието върху околната среда, а са се позовали на такава от 1995 г. Тя сама по себе си обаче е невалидна, тъй като важи само една година", гласят мотивите на магистратите, въз основа на които беше отменено решението за отварянето на Суходол. Жалбата беше подадена от сдружение "Защита на здравето и живота на населението в Суходол". Столичната община ще обжалва решението на съда, категоричен беше столичният кмет Бойко Борисов, който се ядоса, като разбра за него. 

МВФ: Част от прогнозите ни за България са твърде черни, цитира Дневник.

Икономическият растеж на Европа, включително на развиващите се пазари от региона и България, ще се забави заради глобалната кредитна криза, прогнозира преди ден Международният валутен фонд. Това обаче може да е твърде черен сценарий, особено за България, и не бива да се вярва изцяло на пролетните прогнози на фонда, заяви Хосе Фернандес Ансола, старши регионален представител на МВФ за България и Румъния при представянето на пролетния преглед на състоянитето на европейската икономика. Той обясни, че по-черните прогнози за българската икономика в условия на криза се правят, за да може тя да се подготви по-добре за евентуален тежък сценарий и да не подценява сериозността на трусовете. Досега Международният валутен фонд често е бил обвиняван, че дава прекалено оптимистични прогнози и не успява да алармира за реалните рискове, този път се случва точно обратното, заяви Дора Якова, ръководител на регионалното изследователско звено на фонда. Представителите на Българската народна банка и академичната общост обаче опонираха, че ако бизнесът и населението повярват в черните погнози, тогава кризата наистина ще е неизбежна. Според българските експерти би трябвало икономическите прогнози и анализи да са фокусирани върху силните страни и потенциала на икономиката, за да не се насаждат изкуствено паники и страхове, които да изострят още повече опасностите. 

"Индъстри Уоч": Българинът става все по-богат, установява и Дума.

Най-голям дял за това имат жилищата и банковите депозити Българинът става все по-богат и тази тенденция ще продължи въпреки световната криза. Това показва представеното вчера изследване на "Индъстри Уоч" "Богатството на домакинствата в България", предаде БГНЕС. С 28,5 на сто е нараснало богатството на българските домакинства през първите три месеца на 2008 г. в сравнение със същия период на миналата година. Стойността му достига 31 милиарда лева и показва утвърждаване на тенденцията за нарастване с около 20 на сто, която се налага през последните години. Най-голям дял в богатството на българина имат жилищата и банковите депозити. Според методологията на "Индъстри Уоч" сборът от финансовото богатство и жилищата на гражданите достига 165 млрд. лева.

Търсят кой крие в офшорки, твърди 24 часа.

До 30 април всеки българин с влог в държава от ЕС или в офшорна зона трябва да обяви сумите от лихви по тях в НАП. Задължително е да се декларират и доходи от облигации, ДЦК, взаимни и инвестиционни фондове. До 30 юни НАП очаква информация от държавите в ЕС за българите с вложения там. За първи път нашите данъчни са питали и Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Андора и Сан Марино, Холандски Антили, Аруба, Гърнси, Монсерат, Британски Вирджински острови, остров Ман и др. 

МВР съветва: Предупредете съседите си, ако пътувате по Великден, апелира Новинар.

До всички районни полицейски управления и РВДР-та в страната са били разпратени специални инструкции към служителите на реда, които да дебнат за кражби по домовете и за спазване на обществения ред по време на великденските празници. Очаква се много от българите да слеят великденските празници с шестдневната почивка преди Гергьовден и да си организират пролетна ваканция. Именно заради това МВР предупреждава хората да внимават при пътуванията си и да уведомяват преди това съседите си, за да наблюдават апартаментите им. Преди да заминете проверете сами дали прозорците не са отворени и дали сте заключили добре входната врата, съветват от полицията. В домовете не трябва да се оставят големи суми пари и ценности.  

Борисов нищи с полиция далавера при автобусите, разкрива Дневен Труд.

Столичният кмет Бойко Борисов изпрати проверка на полицията и прокуратурата в общинското дружество “Автотранспорт”. Той бе сигнализиран за далавери във фирмата от червения общинар Георги Свиленов. “Автотранспорт” отдали терен и дейността по зареждане на возилата с метан на частна дупнишка фирма. Имало укрити обороти за 350 000 лв.  

Германия чака 15 000 наши за нивите си, оферира 24 часа.

Между 10 и 15 хиляди българи очаква Германия всяка година за помощ при събиране на реколтата. Нашенците ще могат легално да работят при брането на ягоди, саденето на аспержи или събирането на грозде - именно в тези области немците усилено търсят работна ръка Разрешението обаче не се ограничава до определени видове реколта - правото е за всякаква работа на полето. "Споразумението за разрешаване на българи да работят в областта на земеделието вече е подписано и от двете страни. До дни то ще влезе в сила. Очакваме между 10 и 15 хиляди души годишно, но подчертавам, че това са само очаквания. 

84 на сто искат трудова полиция, пише Дума.

Идеята за създаване на трудова полиция, която да се бори срещу нарушаване на трудовите права на служителите, се подкрепя от 83 на сто от българите. Това показват резултатите от национално изследване на агенция “Алфа Рисърч”, проведено от 18 до 20 април. Резултатите на агенцията потвърждават, че общественото мнение е много чувствително по отношение на трудовото законодателство. 96 на сто от хората са съгласни да се предприемат строги мерки за защита правата на работниците и да се налагат по-сериозни санкции за нарушения. Всеки трети пък е на мнение, че на некоректните работодатели трябва да се налага висока парична глоба. Други 57% искат отнемане на правата за извършване на дейност, сочи още проучването. 

Наредиха в музея имането на мутресата, съобщава Стандарт.

"През 1991 г., когато с полицаите влязохме в мазето на Митко Станков-Бузата в центъра на София, се шашнахме и го нарекохме "Пещерата на Али Баба". Вътре имаше няколко десетки хиляди ценности", казва директорът на археологическия отдел в Националния исторически музей Гавраил Лазов. Вчера за пръв път бяха показани малка част от приказните съкровища на крупния иманяр - мраморна плочка с изображения от римската епоха, униформи на опълченци, царски ордени отпреди 9 септември, сред които "Св. св. Кирил и Методий". Една от витрините, пълни с неизлагани досега експонати, е наречена шеговито "Съкровището на мутресата". Състои се от златни монети от миналия век, задържани при опит за контрабанда. Най-скъпата е австралийска пара с номинал 1000 долара, която тежи 10 тройунции. "Ако притежавате още една такава златна монета, можете да си купите лимузина", казва Лазов. Посетителите могат да видят за пръв път и заловените от полицията уникати от тракийска могила в Мулетарово, както и антични съдове, върнати по линия на Интерпол от Виена. Върху един от тях контрабандистите сами са изографисали митични сцени с надеждата да го продадат по-скъпо. 

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама