БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Наши държат €400 млн. в евробанки

0 12366 29.04.2013
Наши държат €400 млн. в евробанки

Богаташите се боят от политическа криза. Най-предпочитани са Германия, Кипър, Австрия и Чехия.


 

Все повече богати българи изнасят парите си в чужбина. Наши държат 400 млн. евро на депозити в европейски трезори, сочи статистиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). 300 милиона от тях са на сметки в държави от еврозоната, пише в. Стандарт. 

Най-предпочитани са Германия, Кипър, Австрия и Чехия. Статистиката на ЕЦБ не включва парите на българите в Швейцария, където според неофициална информация сънародниците ни са внесли около 300 млн. евро. На пръв поглед в тази тенденция няма логика, защото лихвите по депозитите у нас са в пъти по-високи спрямо тези в ЕС. Евробанките обаче са предпочитани заради политическата нестабилност у нас. Някои нашенци пък избират западните трезори заради възможности за допълнителни доходи над лихвата от инвестиции. 

Депозитът си остава фаворит сред безрисковите инвестиции у нас. Това се доказва от над 35 млрд. лв., държани на депозити от българи в родната банкова система. Трябва да се отбележи, че статистиката на ЕЦБ не е пълна, тъй като освен Швейцария и други държави отказват да споделят публично третираните данни. 

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама