ПОЛИТИКА


Скандалите разколебават електората на ГЕРБ

39 7453 29.04.2013
Скандалите разколебават електората на ГЕРБ
Социологът Мира Радева

Още три социологически агенции са разполагали със сходни проучвания, даващи на ГЕРБ приблизителна преднина пред БСП с 14% в края на март, но не са оповестили данните си, каза Мира Радева на пресконференция в БТА.



Шефът на Института за социални изследвания и маркетинг (МБМД) Мирослава Радева представи резултати от експресно проучване, извършено след последния бум с изтеклите СРС-та в медийното пространство.

Обобщено резултатите показват, че скандалите водят до разколебаване на периферния електорат на ГЕРБ и вливането му към малките партии. Експресното изследване от 27 и 28 март е проведено по телефона. В него са обхванати 555 души от София и областните градове.

ГЕРБ има електорална подкрепа от 28,3%, "Коалиция за България" - 18,7%, ДПС - 5,2%, "Атака" - 5,2%, а "Движение България на гражданите" - 4,1%, сочат данни на МБМД от национално представително проучване, направено между 19 и 23 април сред 992 души.

МБМД отчита и лек ръст в резултатите на другите три партии, които ще преминат 4-процентната бариера - ДПС (с 0,2 пункта до 5,3%), „Атака” (с 0,8 пункта до 5,2%) и Движение „България на гражданите” (с 2,4 пункта до 4,1%).

Две седмици преди вота, има още един кандидат за влизане в парламента – Национален фронт за спасение на България. Партията има ръст от 1,6% през март на 2,9% през април, обясни Давид Кюранов от МБМД. Ръст отбелязват и партиите „Либерален алианс” на Веселин Марешки, ДСБ и РЗС.

На отворен въпрос, без зададен отговор, 22,8 на сто са отговорили, че ще гласуват за ГЕРБ, за левицата - 15 процента, за ДПС - 5,1 на сто, за "Атака" - 3,8 процента, за "Движение България на гражданите" - 2,8 процента, а за НФСБ - 1,8 на сто.

58 на сто категорично ще гласуват и са решили за кого, а 15 на сто - че ще гласуват, но се колебаят.

Социолозите прогнозират, че до урните ще отидат около четири милиона избиратели и избирателната активност ще бъде близка до тази през 2009 година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама