Традиционните румънски кебапчета може да изчезнат от пазара след влизането в сила на нов европейски регламент в началото на юни, който забранява използването в тях на натриев карбонат, един консервант и един антиоксидант, съобщава в. "Зиарул финанчиар".
Трите хранителни добавки са основни елементи в рецептата за месния деликатес, отбелязва румънското издание, информира 24 часа.
Кебапчетата са един от най-популярните продукти от прясно смляно месо в Румъния, които са с продажби от 50 милиона евро годишно. Румънските фирми са произвели през миналата година близо 22 000 тона, като консумацията на кебапчета на глава от населението е била близо 1,1 кг.
Щефан Падуре, изпълнителен директор на Румънската асоциация на месопроизводителите, съобщи, че организацията е изпратила на Европейската комисия две молби за "вкарване на кебапчетата в законност".
Първата е технически документ до комисията, който според Падуре има малък шанс за одобрение. Втората обаче е вписването на кебапчетата в списъка на традиционните продукти, за да може да използват забранените добавки. Това решение вече е било използвано от Испания и Франция за пикантния колбас чоризо и за карначета за закуска.
В писмото на Румънската асоциация на месопроизводителите се посочва, че най-старият документ, в който се споменават кебапчетата, е от 1920 г. Значителна част от тях също така са за износ. Миналата година румънски производители са изнесли кебапчета на стойност около 7 - 10 милиона евро основно в Италия и Испания, където има големи румънски общности.