СВЯТ


МВФ: 35% от световното богатство в ръцете на 0,5% от населението

10 7214 16.05.2013
МВФ: 35% от световното богатство в ръцете на 0,5% от населението
Кристин Лагард, шеф на МВФ

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази безпокойство от засилването на неравенството в доходите в световен мащаб. Тя отбеляза, че 0,5 на сто от световното население притежава 35% от богатството.



Това не остана незабелязано: Арабската пролет и движението "Окупирай", макар и много различни, бяха мотивирани отчасти от недоволството от тези тенденции, заяви във Вашингтон Лагард в реч, посветена на бедността, предаде Франс прес.

В САЩ, откъдето започна движението "Окупирай Уолстрийт" през 2011 г, 1% от населението получава 18% от доходите спрямо дял от 8% преди 25 години.

Задълбочаващото се неравенство в доходите буди нарастващо безпокойство сред управляващите в целия свят, посочи още Лагард, която по традиция оставя въпросите за неравенството на Световната банка.

В по-глобален план директорът на МВФ посочи, че намаляването на освобождаването от данъци и борбата с укриването на данъци може да позволи на страните да увеличат приходите си и да имат по-надеждни постъпления.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама