ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 30 април

0 4340 30.04.2008
Пресата на 30 април

Вестниците пишат за нов МВР скандал, за това че българската икономика става №1 по ръст в ЕС тази година, за напудрени трошки, които ни убиват по пътищата.


Нов МВР скандал, пише Дневник.
Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е разследвала черна каса на ДПС, в която дървената мафия наливала пари. Това потвърди пред "Дневник" източник, запознат със случая. По негови сведения черната каса е била следена до средата на 2007 г. Източникът съобщи, че още преди лятото на
миналата година разработката била докладвана на прокуратурата.
Плащаш данък в последния момент, внасяш левче отгоре, разкрива Сега.
Гражданите, които са решили да платят данък общ доход в последния момент, трябва да си приготвят допълнителни стотинки над дължимата сума, посъветваха експерти. Причината е, че преводите по банков път могат да пристигат по сметките на НАП с до 48 часа закъснение. Така, ако гражданинът внесе налога си в последния възможен срок - 30 април, не е изключено сумата му да пристигне със забавяне в следващ ден. Тогава вече започват да се начисляват лихви. Ако не ги плати, гражданинът ще се води за нередовен.
Българската икономика става №1 по ръст в ЕС тази година, пише още Сега.
Българската икономика ще е най-бързо развиващата се в ЕС тази година. Това прогнозира в най-новия си обзор "Пролет 2008" BUSINESS EUROPE - изданието на Конфедерацията на европейския бизнес. През 2008 г. страната ни ще постигне 6.5% реален ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), което ще й отреди първо място в Европейския съюз наред с Литва (също 6.5%) по този показател.
Наши пенсионери стават рамбовци, съобщава Стандарт.

Пенсионери от родната армия и полиция може да вадят по $6000 на месец като рамбовци в Ирак. Американска компания търси спешно охранители за военни бази. Запасняците ни трябва да имат минимум 4 години професионален опит, но да не са по-възрастни от 55 години. Владеенето на английски език е задължително. Документи по интернет вече са подали няколко бивши парашутисти от закрития полк в Сливен, научи "Стандарт".
Напудрени трошки ни убиват по пътищата, пише Монитор.
Стари и напудрени от автоборсите трошки, които не се поддържат от собствениците си, са едни от основните убийци на пътя, съобщиха пред "Монитор" експерти от КАТ. Българинът няма достатъчно пари, за да си държи колата в изправно състояние. Повечето шофьори дори и да си купят сравнително по-нова кола (на 10 години-б.а.), с повечко екстри, не сменят амортисьори на 10 000 км, както е в упътването на автомобила, не се притесняват да карат със стара ходова част, което влошава цялостното поведение на колата.
България втора в света по поскъпване на жилищата, разкрива Класа.

България е на второ място в света по поскъпване на жилищните имоти за цялата 2007 г., сочат окончателните данни на международната компания "Глобал Пропърти Гайд“ (Global Property Guide (GPG), според които годишният ръст на цените у нас е 34,6%. За сравнение, към третото тримесечие на миналата година страната ни беше начело по повишаване на цените на жилищата на годишна база.
Слънчев бряг очаква първите 200 работници от Молдова, пише още вестникът.
Първата група от 200 души бесарабски българи от Молдова ще пристигнат тази седмица в Слънчев бряг, съобщиха вчера от Съюза на собствениците "Слънчев бряг“. От сдружението очакват общо около 200 души да дойдат от там за работа през лятото.
Ново или старо жилище - това е въпросът, пита Новинар.
В последните години все повече стават желаещите да си купят апартамент. Въпросът обаче е в какво да инвестираме - в ново или старо строителство. Брокерите съветват на първо място да не се доверяваме само на приятелски съвети от типа “аз си взех панелка, защото плащам за реална квадратура, а не за общи части" или “вземи си ново строителство, понеже изолацията му е по-добра". Преди всичко изборът ви трябва да се влияе от индивидуални предпочитания, като например дали е по-важно да платите за реално използвана площ, или държите повече на квартала. Важно е дали жилището се купува за инвестиция, или се очаква в него да се живее дълго време.
Сделки с имоти блокират транспортни проекти, пише Пари.
Съмнителни схеми с продажба и замяна на военни имоти по времето на бившия министър на отбраната Веселин Близнаков са на път да провалят важни проекти в транспорта. Скандалните сделки почти блокираха концесията на малките летища, а големи чужди компании се отказаха да инвестират милиони евро в предприятия и инфраструктура у нас. Закъснялата модернизация на горнооряховския авиопорт например е една от причините испанска компания да пренасочи бизнеса си към други райони на страната. Белгийската Изокаб, която планираше да вложи 30 млн. EUR в завод за сглобяеми къщи в Свищов, се изтегли в Унгария, защото военните забавиха уреждането на собствеността на земята, върху която трябваше да бъде изградено предприятието.
Гражданска отговорност - пред криза, съобщава още Пари.
Обхватът на полицата Гражданска отговорност намаля до критичното ниво от 82%. Това на практика показва, че един от всеки пет автомобила в България няма застраховка. Тревожните сигнали идват от Комисията за финансов надзор. За сравнение в началото на годината данните показваха, че почти 94% от шофьорите имаха сключена полица Гражданска отговорност. Този срив от 12% за първите 4 месеца на 2008 г може да доведе до сериозни санкции за България, коментира пред в.Пари зам. управителят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. Страната ни бе задължена да поддържа минимално ниво от 90%, след като от 1 август 2007 г. българските автомобили се движат свободно в рамките на ЕС.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама