НОВИНИ


Доклад: Една трета от българите са расисти

18 6405 17.05.2013
Доклад: Една трета от българите са расисти

Една трета от българите са расисти, показа проучване на двама шведски икономисти, цитирано от в. "Вашингтон пост". Те съставиха карта на света, показваща кои са страните, които са най-много и най-малко толерантни към други раси.



Проучването на "Уърлд валюс" е проведено в 81 страни. Анкетираните трябвало да отговорят на въпроса кои групи хора не искат да им бъдат съседи, информира 24 часа. На картата България е оцветена с розов цвят. В тази група между 20 и 29,9% от анкетираните отговарят, че не биха искали съседите им да бъдат "хора от друга раса". В нашата категория са също Турция и Франция. Съседните Румъния и Сърбия са по-толерантни. Там между 15% и 19,9% от хората не искат съсед от друга раса. Гърция не е включена в изследването.

 

Според данните най-толерантни в света са Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, както и Латинска Америка с изключение на Венецуела и Доминиканската република.
 

Според картата най-нетолерантни са Индия, Йордания, Бангладеш и Хонконг. Само в четири от всичките 81 изследвани страни повече от 40 процента от анкетираните се обявяват против съседи от други раси. Този процент е 43,5 в Индия, 51,4 в Йордания, изненадващо висок - 71,8 на сто в Хонконг, и 71,7 в Бангладеш.

Като цяло Франция е една от най-нетолерантните страни в Европа, а Беларус и Латвия се оказват много по-толерантни от повечето от другите държави на континента. Балканите показват по-ниска расова толерантност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама