НОВИНИ


2000 лв. глоба за Местан за агитация на турски

37 5941 20.05.2013
2000 лв. глоба за Местан за агитация на турски
Булфото

Областният управител на Сливен глоби председателя на ДПС Лютви Местан с 2000 лева. Наказателното постановление е от 17 май, а на 18 май е изпратенo на господин Местан.



Toва заяви областният управител Марин Кавръков, предаде Стандарт.

Наказателното постановление е заради водене на предизборна агитация на турски език по време на традиционния събор в балканското село Ябланово "Герлово пее". Съборът беше на 5 май, а на 9-и РИК-Сливен санкционира председателя на ДПС.

"По закон постановлението се налага от областния управител. Деянието не е маловажно и аз наложих максималната глоба от 2000 лева, макар че на господин Местан му е за първи път, защото той е председател на политическа партия", заяви Марин Кавръков.

Той налага 1000 лева глоба и на кмета на село Ябланово Джемал Чобан за използване на обществен ресурс за политическа агитация. Кметът Чобан е санкциониран и с 2000 лева за водене на предизборна агитация на турски език.

Лютви Местан и Джемал Чобан могат да обжалват наказателните постановления в 7-дневен срок пред районния съд в Котел. "Господин Местан не може да претендира, че просто не е знаел, че агитацията се води само на български език. В България законите са написани на български език и трябва да се изпълняват. Вашият областен управител си върши работата", каза Марин Кавръков на специалната пресконференция в Сливен. Според него това е първият случай лидер на основна политическа сила да бъде глобен с наказателно постановление.

"Ние създаваме прецедент, но в закона пише на български език, а не на майчин. Ако беше на майчин, Сергей Станишев трябваше да води предизборните си срещи на украински или на иврит", заяви Марин Кавръков.

Минималната глоба за този вид нарушение е 200 лева, обясниха юристи, които се занимават с административно право.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама