От 2003 г. насам производството на български плодове и зеленчуци е спаднало с близо 70%.
Това съобщиха от Института по аграрна икономика. От там отчитат траен спад в сектора през последните десет години. Българските производители все още остават далеч от европейските стандарти, а фирмите прекупвачи продължават да изкупуват чужда продукция, предаде БНТ.
Всяка седмица през този склад минават между 80 и 100 тона плодове и зеленчуци. Само 10% от тях обаче са български, останалите 90% са внос. Причината - добрата организация, която чуждите търговци предлагат на пазара.
"Измерва се захарност, твърдост, калибри. При купуването вече се знае точно за какво става въпрос. Докато тук още това е много далеч", коментира Стефан Митов, управител на фирма - вносител на плодове и зеленчуци.
В момента на борсите се появяват българските домати и краставици. Цената им на едро е близка до тази на вносните. Тук гръцките и родните домати вървят по 1,60 и 1,80 лв/кг. Предпочитани са обаче чуждите.
"Много производители карат стока, но няма такива стандарти за качество", добави Митов.
От 2003 г. до 2012 г. страната ни губи повече от 60% от производството на зеленчуци. В момента износът за ЕС възлиза на 85 на сто.
"17 търговски вериги контролират повече от 70% от търговията с хранителни продукти в рамките на Съюза. За да можеш да си доставчик на тези хранителни вериги, на тези търговски вериги, е необходимо да произвеждаш големи партиди стандартизирана продукция - нещо, което българските производители трудно ще постигнат", заяви проф. Румен Попов, директор на Института по аграрна икономика.
По данни на Асоциацията на земеделските производители в България в момента около 80% от плодовете и зеленчуците по щандовете са от други държави. Българските производители биват изместени заради високи разходи, технологични пропуски и липса на маркетингови канали.