НОВИНИ


Германия ни върна открадната римска антика

1 5773 24.05.2013
Германия ни върна открадната римска антика
Министерството на външните работи

Германските власти предадоха на българското консулство във Франкфурт на Майн откраднат римски плакет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.



На 22 май в Министерството на науката и изкуствата на федерална провинция Хесен държавният секретар на ведомството Ингмар Юнг връчи на българския консул откраднат от България сребърен римски плакет на т. н. Дунавски конник, датиран от ІІ – ІІІ в. сл. Хр. На тържествена церемония беше подписан протокол за връщането на културния обект на законния му собственик в лицето на Република България.

Сребърният плакет е с размери 13 х 7,5 см. и представлява обреден предмет от недостатъчно изследван до момента култ/антична мистерия, разпространен в армията в Римската империя и практикуван на територията по течението на река Дунав в съвременните Австрия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. Обектът е с предполагам произход от района на Русе.

Предметът е бил изложен на търг в платформата за електронна търговия eBay на 16. 12. 2011 г.

Присъстващата на предаването проф. Аня Кльокнер от Университета в Гисен подчерта, че това е един от десетте известни на науката плакети на Дунавски конник от благороден метал, поради което историческата му, културна и археологическа ценност е много висока.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама