Българите готвят мазно, не пият достатъчно течности, прекаляват с хляба и яйцата, обичат салатата, но не и пресните плодове, съобщва в. „24 часа”. Освен това нашенецът набляга на бирата за сметка на водата.
Изданието се позовава на резултатите от първото сравнение на хранителните навици на европейците, направено от Агенцията за безопасността на храните на Европейския съюз чрез анализ на 15 групи продукти.
Плодовете не са на почит у нас и се приемат главно във вид на сок и то до 70 грама дневно. Поглъщат се по две супени лъжици захар и мазнини. Българинът изпива 86 грама бира срещу 51 вода. Изследването показва, че нашенецът предпочита зеленчуците да са на салата или готвени, а плодовете - като сокове и газирани и подсладени напитки. Всеки втори е посегнал към пакетирания плодов сок вместо към свежия плод или зеленчук. 60 процента пият чай и кафе. Две трети от наблюдаваните са си купили месо, но в минимални количества, а 6 на сто се задоволили с карантия. Само 1 от 10 е посегнал към риба.
Дневното
меню на българина включва 257 грама хляб, 140 г месо, 210 г зеленчуци, 83 г
картофи, 31 г сирене и 20 г риба. Към тях се прибавят 132 г мляко, 120 грама
кафе и чай, 114 г безалкохолни и 51 г минерална вода.
Данните са събрани чрез наблюдение на хранителния режим на 853-ма българи в
продължение на един ден. 98% от тях са консумирали тестени храни, 93,4% мазнини,
81,2% - мляко и млечни продукти. Само 0,1% от проследените 413 мъже и 440 жени на възраст от 16 до 64 г. са си
купили диетичен продукт. Но всеки 4-и е платил за бира или друг алкохол, а само
8,8% - за бутилирана вода.