НОВИНИ


Плевнелиев: Няма да подпиша за посланици, принадлежали на ДС

46 5658 30.05.2013
Плевнелиев: Няма да подпиша за посланици, принадлежали на ДС
Булфото

Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен, компетентен. Пожелавам му от все сърце успех, но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започнем да назначаваме посланици с принадлежност към комунистическите служби.



Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

"Не съм подписал досега и няма да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби. Пожелавам успех на новия министър и на неговите амбиции във външната политика, но не мога да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС, заради принципите, в които вярвам. Модерна дипломация, млади и компетентни посланици - пожелавам си това", каза президентът.

Аз много се надявам, че в много скоро време ще имаме възможност много по-подробно да разговаряме с новоизбраните министри, на които пожелавам успех. Пожелавам им, в името на нацията, но и в името на тяхната собствена амбиция, да бъдат полезни и успешни за нашата нация. Най-добронамерено аз искам да работя с всеки от тях, но, разбира се, аз съм човек, който вярва, че добрата работа трябва да се базира на ценности, на кауза и на принципи. Аз не бих погазил своите принципи. Те са много елементарни, прозрачни и лесни за разбиране.

Давам пълен карт бланш на всеки министър, а той да си управлява министерството. Президентът, в крайна сметка представлява българската външна политика, той не я управлява. Вярвам във всеки министър, пожелавам му успех, той си носи отговорността за действията си. Но вторият ми основен принцип е все пак - гледаме напред, не назад. Не гледаме към зависимостите на тоталитарния режим, на комунистическите служи и преди всичко гледаме напред към една демократична България, отворена към един широк свят. Ние трябва да покажем една модерност, новите лица на България, каза президентът Росен Плевнелиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама