НОВИНИ


Националисти, кюрди и комунисти се обединяват срещу султанизма на Ердоган

9 5915 03.06.2013
Националисти, кюрди и комунисти се обединяват срещу султанизма на Ердоган
Проф. Владимир Чуков бТВ

Разнородни са факторите, породили недоволството срещу турския премиер Реджеп Ердоган. На „Таксим“ за първи път има обединение както на националисти, така и на бити кюрдски депутати – комбинация, която е много опасна за Ердоган.



Така арабистът проф. Владимир Чуков анализира пред бТВ сложната ситуация в Турция, която трети ден се тресе от размирици. Ердоган подразнил хората и със забраната на алкохола, и с грандиозните си планове за строеж на знакови обекти.

При размирните събития в Турция се наблюдава един особен феномен – обединение на иначе крайно разнородни слоеве на обществото като националисти и малцинствени групи, сред които и кюрди или комунисти и радетели за демократичните ценности. Всички тези хора се обединяват в името на едно – неприемането на премиера Ердоган и неговото управление.

Според проф. Чуков хората са въстанали най-вече заради „султанизмът на Ердоган” – грандомански инфраструктурни проекти, прокарване на противоречиви закони, незачитане на общественото мнение.

„Освен това министър-председателят използва удобен претекст за неутрализиране на армията и това е кандидатстването на страната за членство в ЕС”, добави Чуков, уточнявайки, че този стремеж на Анкара от около 2 години е само формален, тъй като тя гледа все по-често в посока Близкия изток, отколкото в посока Европа.

Според експерта Ердоган по всяка вероятност няма да повтори действията на лидерите от Арабската пролет – тоест няма да пролее много кръв. Все пак прогнози е трудно да се направят – всичко зависи от решимостта на демонстрантите, подчерта той.

Думите на Чуков до голяма степен намериха потвърждение в тези на Асвар Аргу – професор по архитектура в истанбулски университет. Според него с всеки изминал мандат правителството на власт става все по-авторитарно.

„Има промяна към по-лошо по отношение на демократичните права на народа. В първия мандат всичко беше много спокойно, но след всеки следващ избор гласът на народа започна да не се чува все повече – това хората вече не могат да го понасят. Съдът става все по-малко независим – адвокати и съдии се определят от властта, това не може да продължава”, заяви пред екип на бТВ в Истанбул Аргу.

По думите му сегашните протести започнали мирно, без политически мотиви – „опитахме се да защитим един парк, но безхаберието на властите и жестокостта на полицията обостри настроенията, повиши градуса на съпротивата”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама