НОВИНИ


Висока вълна приближава по Дунав

3 5891 03.06.2013
Висока вълна приближава по Дунав
Булфото

Висока вълна идва по Дунав, предупреждават от МОСВ. Властите в дунавските територии трябва да прегледат защитните съоръжения и да вземат спешни мерки за укрепване на дигите. Да струпат и материали за изграждане на временни, ако водата прескочи дигите.



В момента Дунав е по-нисък от обичайното ниво за т.н. черешови води, съобщиха от областната администрация във Видин. При Ново село в понеделник са измерени 460 см, при Видин – 490 и при Лом 488 см.

Високата вълна обаче идва, тъй като в горния участък на реката валят проливни дъждове и реките там преливат. Въпрос на време е тези води да достигнат до българския участък на реката. Още през следващите един – два дни нивото на реката ще се покачи със 60 см. До края на седмицата се очаква ново повишение.

Във Видин са се запасили с 400 чувала за пясък. Инертният материал също е на склад. При нужда чувалите ще бъдат напълнени и поставени на рисковите места. В града това са няколко метра от дигата при Телеграф капия. Тя е най-ниското място в момента, от където водата може да нахлуе в града.

Властите във Видин имат опит в овладяване на критични ситуации, свързани с високото ниво на реката. През 2006 година нивото на Дунав се вдигна до рекордните 978 см. Тогава се видя, че защитните съоръжения са сигурни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама