ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 7 май

0 3955 06.05.2008
Пресата на 7 май

Вестниците пишат за четирите жълти картона, които ни извади Брюксел; за левия завой на коалицията, подговян в Банско; за Станишев, който реже "бръмбарите"; за антимафиоти, които си траят за контрабанда за 300 млн. лв.


Брюксел извади наведнъж четири жълти картона, стряска Дневник.

Докато положението със замразените от ЕС фондове се влошава, Европейската комисия отново показа във вторник на властите в София жълти картони в областта на екологията. Брюксел започна нови наказателни процедури заради неправилното прилагане на директивата за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и заради липсата на комплексни разрешителни за индустрията. Освен това срещу България са отправени две предупреждения за дискриминацията при облагането на доходи от дивиденти. Така Брюксел започва формално с изпращането на предупредително писмо. До него се е стигнало, защото българският парламент не е въвел правилно директивата за оценките на въздействието на строителната дейност. Ако в следващите 60 дни България не коригира този проблем, процедурата продължава, като крайната мярка е изправяне на страната пред Европейския съд в Люксембург.

България губи милиарди заради екоквотите, предупреждава Пари.

Страната ни ще загуби милиарди евро инвестиции заради ограниченията за производство на парникови газове, наложени от ЕК. Според някои експерти не само България, а и целият ЕС ще претърпи загуби заради водената политика в областта на екологията. Заради изискванията, наложени от ЕС, производствата в региона не могат да бъдат конкурентноспособни на тези в другите части на света, твърдят експерти и представители на бизнеса. Причината е, че САЩ, Китай и Индия нямат ограничения за изхвърлянето на вредни емисии във въздуха, което значително улеснява работата на тежката индустрия там.

Коалицията завива наляво в Банско, информира Дневен Труд.

 Ремонтираният кабинет започва ремонт и на пътя, по който иска да стъпи в следващия мандат. А той определено завива наляво, става ясно от дневния ред на изнесеното заседание на лидерите, министрите и депутатите на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Те се събират в събота и неделя в Банско, за да начертаят стъпките за изпълнение на актуализираната управленска програма до края на мандата. Документът беше приет преди три месеца в Хисаря. Той обаче претърпя изменения, насочени към прословутия “социален вектор”, за който премиерът Станишев говори напоследък. В плана например отново се е появило предложението на социалистите ръстът на заплатите да се обвърже с нарастването на линията на бедността. Разиграването на тази карта отново в Банско може пак да скара БСП и НДСВ.

Станишев реже бръмбарите, пише Стандарт.

 МВР ще подслушва само при разследване на тежки престъпления. Това решиха премиерът Сергей Станишев и вътрешният министър Михаил Миков по време на тричасовото заседание с ръководството на ведомството. Досега “бръмбарите” се използваха масово и много често без сериозни основания. През последните години средно са издавани 5000 разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Едва 2 % от записите са използвани пред съда, припомниха експерти. Занапред МВР ще разчита на “бръмбари” само за престъпления, за които се полагат повече от 5 години затвор.

МВР пак брои бандитите в страната, отбелязва Монитор.

МВР ще трябва отново да брои внимателно престъпните групи и да чертае нови карти на градовете, в които те са най-активни. Едва след сериозния анализ ще се вземе решение кои регионални звена на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" ще бъдат закрити. Това ще е една от първите стъпки при реформирането на МВР, съобщи вчера новият вътрешен министър Михаил Миков след заседание на ръководството на МВР, на което присъства и премиерът Сергей Станишев. Звената на антимафиотите в районите, в които няма данни за големи организирани престъпни групи, ще бъдат закрити и ще се влеят в структурите на криминална полиция. Това ще са местата с най-малко разработки срещу организираната престъпност в градове като Ловеч и Търговище.

Антимафиоти си траят, Щерю изнася 300 млн. лв., разкрива 24 часа. 

Неизвестният допреди 2 месеца софиянец Щерю Щерев успял за 6 години да превърти чрез банкови операции над 300 млн. лв., за които спецполицаи твърдят, че са от контрабандно китайско карго. 52-годишният бизнесмен може да се окаже най-големият разкрит перач на пари у нас. Според спецполицаи близо 5 год. над перачите имало спуснат чадър, а гърбът им е пазен от покровители в Агенцията за финансово разузнаване и антимафиотите. Ако прокуратурата успее да разплете и докаже престъпна дейност, финансовите удари на Щерев ще надминат оборотите на показно разстреляния в София бизнесмен Иван Тодоров – Доктора и бившия му сътрудник Пепи Амигоса, подсъдим за пране на 100 млн. долара.

Еврокомисарят Кунева поиска бедни с ток и без да плащат, съобщава 24 часа.

Да не се спират токът и газът за неиздължени сметки, поиска еврокомисарят Меглена Кунева на конференция в Брюксел. 7.4 % от европейските граждани не са в състояние да си плащат сметките. При продължаващото нарастване на цените на горивата се очаква броят им да се увеличава, допълни Меглена Кунева. Еврокомисията има намерение и да задължи доставчиците на електроенергия да гарантират възможност на клиентите си да ги сменят безплатно в рамките на един месец. Потребителите в България са силно ощетени в услугите, каза още еврокомисарят.

Вадят резервни 150 млн. лв. за Тракия, твърди Пари.

Правителството предвижда да отпусне 150 млн. лв. от бюджета за доизграждането на автомагистрала Тракия. Според източници на вестник “Пари” тези средства са оставени неприкосновени в бюджета, с цел ако се провали концесията с българо-португалския консорциум, да бъдат използвани за разплащане с евентуалните нови изпълнители на проекта.

"Младост 2" на протест срещу никнещи офиси, съобщава Дума.

Нови офиссгради, блокове и паркинги. Това е изменението на общия устройствен план на столичния квартал "Младост". С мащабните сгради на МОЛ-овете вече свикнаха жителите на "Младост 4". С това обаче не искат да се примирят хората от "Младост 2". Два дни подред те протестираха срещу унищожаването на малкото останали градинки между блоковете им. Протестите обаче останаха само на улицата, тъй като черно на бяло не успяха да се случат. Причината - планът е приет в дирекция "Архитектура и градоустойство". На 4 април той е публикуван в "Държавен вестник". По правило срокът за обжалване е един месец. Само че в случая дните останаха доста по-малко заради великденските празници и Гергьовден. Последен шанс "Младост 2" да запази градинките си остава решението на Столичния общински съвет, който трябва да одобри измененията в устройствения план на квартала. Ще съберем десетки хиляди подписи и ще ги внесем на заседанието на съвета, категорични са хората от квартала. Решението на общинарите трябва да бъде взето в края на този месец. Ако и те дадат зелена светлина за новоизникващите офиссгради и жилищни блокове, жителите на квартала са категорични, че ще се обърнат към съда.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама