СВЯТ


Северна и Южна Корея отново имат спешна връзка

0 5262 07.06.2013
Северна и Южна Корея отново имат спешна връзка
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун

Северна Корея обяви, че възстановява спешната телефонна връзка с Южна Корея, която Пхенян прекъсна през март. Тази спешна линия беше последната директна връзка между двете Кореи.



КНДР я прекъсна в момент, в който напрежението на Корейския полуостров бе достигнало връхна точка. Линията беше възстановена тази сутрин, обяви Комитетът за помирение на Корея в изявление, цитирано от държавната агенция КЦТА.

Южна Корея предложи на северната си съседка министерска среща в Сеул в сряда. Пхенян обаче предложи предварителните контакти да се състоят в междукорейския промишлен обект Кесон на 10 километра от границата от страната на Северна Корея, който е затворен от април.

„Смятаме, че властите на Севера и Юга трябва да поддържат контакти преди министерската среща, която бе предложена от Сеул", заяви говорителят на Комитета за мирното помирение на Корейския полуостров.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства насърчаващия напредък за намаляване на напрежението и за мир и стабилност на Корейския полуостров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама