НОВИНИ


Прокуратурата иска имунитета на Петър Ангелов от ДПС

37 9401 07.06.2013
Прокуратурата иска имунитета на Петър Ангелов от ДПС
dps.bg

Прокуратурата ще поиска снемане на депутатския имунитет на народния представител от ДПС Петър Симеонов Ангелов, се посочва в съобщение на прокуратурата. Ангелов е привлечен като обвиняем за участие в престъпна група и данъчни престъпления в размер на над 4 милиона лева.



В съобщението се казва, че при главния прокурор на България е постъпило предложение от Софийска градска прокуратура (СГП) за внасяне на искане до Народното събрание, за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Петър Симеонов Ангелов - народен представител в 42-roто НС, избран от листата на Политическа партия "Движение за права и свободи".

"В момента, в който главният прокурор внесе искането си, веднага ще се откажа от депутатския си имунитет, за да не възпрепятствам работата на институциите", заяви Ангелов. "Вярвам в прокуратурата и съм "за" да се направи проверка, за да може да се изчисти името ми", каза още той.

Досъдебното производство е образувано на 2 февруари 2012 г. от Специализираната прокуратура.

По делото са разпитани над 40 свидетели, изготвено е заключение на компютърно-техническа експертиза, назначена е съдебно-икономическа експертиза, иззети и приложени по делото са множество веществени доказателства и документи.

Петър Ангелов е привлечен като обвиняем на 28 март 2012 г. за извършени престъпления - участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления и за данъчно престъпление - избегнато плащане на данъчни задължения в размер на над 4 млн лв.

С постановление на Специализираната прокуратура от 5 юни 2013 г. наказателното производство е спряно, тъй като Ангелов е придобил имунитет.

Главният прокурор на България счита предложението на СГП за напълно основателно и затова в понеделник - 10 юни 2013 г. ще внесе в НС искане на основание чл. 70 ал.1 от Конституцията за снемане на имунитета на народния представител Петър Ангелов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама