НОВИНИ


М. Найденов: Всички знаехме, че сме подслушвани, но ни беше страх

99 7166 08.06.2013
М. Найденов: Всички знаехме, че сме подслушвани, но ни беше страх
Булфото

Всички министри от кабинета „Борисов” бяха подслушвани. Ние знаехме това, но нямахме смелостта да го признаем.



Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов по Нова телевизия в предаването на Сашо Диков в първото си интервю, след като стана защитен свидетел на прокуратурата.

Службите на МВР са били използвани да се подслушват и следят политици и журналисти, за да се държат те в зависимост. Найденов разкри, че са ставали скандали, след като негови колеги са разбирали, че са обект на подслушване. Налагаше се Борисов да ги разтървава.

Обект на усилено следене и подслушване е бил и Симеон Дянков. „Той обаче си мълчи. Явно има защо.”  Найденов разказа, че когато той е трябвало да бъде подслушван вече законно, са сбъркали телефонния номер и един месец са подслушвали негов колега.

Третият министър, за който Найденов е сигурен, че е бил следен и подслушван нерегламентирано е Трайчо Трайков. "Повечето от нас знаехме за подслушването и го коментирахме между нас, но нямахме смелостта да го заявим публично. Надявам се сега повече хора да добият смелостта и да заговорят. Това е най-голямото посегателство върху човешките права - да се ровиш под завивките на хората и да се забавляваш с това", каза Найденов. Страхът ни не беше продиктуван от това, че ще загубим министерските си постове, а че Цветанов разполага с целия апарат да ни смачка, допълни той.

Найденов е сигурен, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще стане обвиняем и за това, че е нареждал незаконно подслушване, а не само, че не е упражнявал контрол върху своите подчинени. Не трябваше да се допуска това политическо воайорство да избуи до такава степен, отсече Мирослав Найденов.

Бившият земеделски министър смята, че скандалният разговор в дома на Бойко Борисов в Банкя е бил подслушван чрез неговия мобилен телефон със съответния софтуер. "Това е направено от структури, които не би трябвало да съществуват. И след като това е възможно, колко още такива разговора има записани и на колко души", смята той. "Подслушването е станало през телефона, дистанционно, от хора, които разполагат с такава техника, а те не са много", обясни Найденов.

Той разказа, че по време на разговора е попитал тогавашния градски прокурор Николай Кокинов защо точно сега се активира делото срещу него. Получил отговор: "Цветанов". Този откъс го няма на пуснатия в публичното пространство разговор. "Кокинов ми каза - това е ваша вътрешна работа на ГЕРБ. Прокуратурата няма отношение", разказа Найденов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама