НОВИНИ


Саботаж или техническа неизправност "бутнали" децата от драгалевския лифт

13 5610 10.06.2013
Саботаж или техническа неизправност "бутнали" децата от драгалевския лифт

Саботаж или техническа неизправност са основните версии, по които работи полицията след вчерашния инцидент на драгалевския лифт, при който пострадаха 3 деца. Болтовете били разхлабени.



За това информира БТВ. Инцидентът стана около 16 часа в неделя на междинната станция "Бай Кръстьо". По информация на полицията се е скъсала седалка на лифта. Линията остава затворена, докато разследването не приключи. При инцидента на една седалка седи 13-годишно момиче, а отпред - две нейни приятелки.

 

Едната седалка се къса, удря другата и децата падат. Момичето на 13 г. остава в "Пирогов" със счупена подбедрица и отворена рана.

Причината за инцидента са разхлабени болтове, заради които хващачът приплъзва по въжетата и седалката полита напред. "Всяка сутрин преди работа всяко едно столче се проверява именно за такива хлабини, има белези, с разклащане всяко столче се проверява", коментира Радослав Пеев от „Витоша ски".
 

Затова от фирмата виждат умисъл в случката. През последните месеци беше срязано въже на техни съоръжения на Рилските езера, беше запален ветровал на Витоша и изпотрошени прожекторите на Лалето.

По болта на седалката има пресни следи от натиск със специален ключ. Дали това е достатъчно доказателство за умишлен саботаж, трябва да каже Агенцията за технически надзор, която е проверила съоръжението преди 5 месеца. Според Тома Белев от Асоциация на парковете в България, проблемът е не във възрастта на съоръженията, а в поддръжката им. От една година законът позволява на собственика на лифтовете да строи нови съоръжения, но това така и не се случва.

"Тази ситуация, която се случи в неделя, е показателна, че явно не се поддържат добре, след като може да се случи подобен инцидент", коментира Белев.
 

Драгалевският лифт е строен през 1957 г., а втората част, където се е случил инцидентът, е направена през 1968 г. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама