НОВИНИ


Децата ни не са неграмотни, успокои Анелия Клисарова

17 5794 11.06.2013
Децата ни не са неграмотни, успокои Анелия Клисарова
Министърът на образованието Анелия Клисарова Булфото

Децата ни не са неграмотни, отчете просветният министър Анелия Клисарова. Резултатите на седмокласниците тази година са много по-високи от изминалата 2012 г. Отличните оценки на зрелостниците също са повече.



„Тази година има много по-добри резултати по български език и литература. Не става въпрос за оценки, а за това, че нашите деца се учат да мислят и да пишат“, каза министърът на образованието на пресконференция за представяне на резултатите от матурите и изпитите след седми клас.

Само 28% от 12-класниците не са писали текст на зрелостните изпити. "Това е добър резултат, тъй като преди години те са били 50%. Учителите са свършили работата си по анализ, мислене и изводи по даден предмет", коментира Анелия Клисарова.

Максимален брой точки 100 по БЕЛ имат 24 ученици, а по математика - 136 деца. Резултатите на зрелостниците тази година по БЕЛ са по-добри в сравнение с миналата година. Така е и по математика. Добър 4,26 е средният успех на зрелостниците по БЕЛ тази година. Добър 4,18 е бил миналата година. От МОН отчитат по-малко двойки и повече отлични оценки и пълни шестици през тази година.

53 ученици имат 0 точки. 100 ученици имат по две пълни шестици. Двама ученици са с 0 точки и на двата държавни зрелостни изпита. 1387 ученици имат по две слаби оценки и на двата държавни зрелостни изпити.

Сериозен анализ предстои на резултатите по География според министър Клисарова. Там резултатите са влошени. Тя отчете, че кандидат-студентите ни са подготвени, особено в Медицинските университети.

Планира се в бъдещи години да се акцентира на отворените въпроси в тестовете.

Значителен ръст има по философски цикъл в сравнение с предходни години.

Резултатите от националното външно оценяване за 7 клас показват, че по БЕЛ резултатите са по-високи спрямо предходните 2 години. Така е и по физика, история и цивилизация.

Припомняме, за разлика от седмокласниците, националното външно оценяване за учениците след 4 клас отчете спад в резултатите по Български език и литература, а резултатите по Математика остават без съществена промяна.

Средно всеки 7-класник е решил 47% от теста.

Резултатите от външното оценяване и вътрешното оценяване на децата в 7 клас са близки. Най-добри резултати от външното оценяване са в Смолян, София, Благоевград, Кърджали, Търговище, Пловдив, а най-слаби в Плевен, Силистра, Шумен, Разград.

103 ученици имат максималните 65 точки на външното оценяване по БЕЛ. По математика 1193 ученика са постигнали максимален брой точки. Нула точки по БЕЛ имат 61 седмокласници, а по математика - 94 ученици. Нарастват с годините желаещите да се явят на допълнителен модул, отчете още министърът.

60% от 7-класниците допускат повторения в преразказа или използват еднообразни синтактични конструкции. 40% пропускат описанията и повествованието. Членуването, двойното „н" и неправилната замяна на „и" и „й" са сред другите грешки.

По математика - 70% от учениците не владеят понятието линейно уравнение. Проблем се оказва и невнимателното четене на условието на задачата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама