НОВИНИ


Всеки девети в България стяга куфарите, за да емигрира

21 5370 13.06.2013
Всеки девети в България стяга куфарите, за да емигрира
Булфото

Дванадесет на сто от българите, или всеки девети, са готови да емигрират след отпадането на ограничението на трудовия пазар идната година. Данните са включени в ежегодния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за миграцията по света.



ОИСР цитира национално проучване у нас, проведено през 2011 година. Според него спрямо 2009 година делът на българите, които планират на нсапуснат страната, се е покачил с 3 процентни пункта.

Миграцията от най-тежко пострадалите страни от световната финансова криза е нараснала с близо 50% от 2009 г. насам въпреки намаляващия брой работни места в приемащите страни, допълва организацията в проучването си. Броят на имигрантите от най-засегнатите от кризата страни, особено от тези в Южна Европа, е нараснал с 45% от 2009 до 2011 г.

Броят на гърците и испанците, които са имигрирали в други държави - членки на ЕС от 2007 г. насам се е удвоил до съответно 39 000 и 72 000, се казва в доклада. Броят на гръцките имигранти в Германия се е увеличил със 73% между 2011 и 2012 г., а броят на испанците и португалците е нараснал с близо 50%. Италианските имигранти са се увеличили с 35%.

Китай е основната страна по произход за имигрантите, идващи в 34-те страни членки на организацията, а Полша и Румъния влизат в топ 3 за първи път заради по-свободното движение в рамките на ЕС.

В първото международно изследване на последиците от имиграцията за държавните разходи в момент на висока безработица и дългове ОИСР съобщи, че последиците от имиграцията за приемащите държави са близки до нула.

Безработицата сред имигрантите е все по-голям проблем. Близо 50% от безработните имигранти са си търсили работа повече от една година през 2012 г., се казва в доклада. Процентът на безработицата сред родените в чужбина хора е нараснал с 5% между 2008 и 2012 г. спрямо 3% за родените в страната.

Водещите страни за търсещите убежище са САЩ, Франция и Германия, а Италия е на четвърто място заради последиците от Арабската пролет. Но докладът омаловажава последиците от имиграцията за икономиката.

"Като цяло докладът показва, че фискалните последици от имиграцията са близки до нула в държавите-членки на ОИСР. Ако резултатите показват нещо, то това е, че по-голяма имиграция не означава непременно повече държавен дълг", отбелязва ОИСР.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама