Голямото количество Е-та в храните и напитките водят до бум на рака, до хиперактивност у децата, до необратими реакции.
Одобрените емулгатори непрекъснато се добавят в технологично готовите храни. Всяко едно от Е-тата има документация от около 100 страници, което означава, че са безопасни и приети в страните от ЕС, осведоми по НТВ диетоложката проф. Донка Байкова. Производителите се изхитрили и започнали да ги пишат по етикетите като подобрители.
Децата в днешно време са хиперактивни и заради голямото количество Е-та, които приемат с храните и напитките. На тях се дължи бумът на рака при възрастните, осведоми още Байкова.
Как може един човешки организъм да преработи цялата Менделеева таблица, попита тя. В стремежа си да уподобят продуктите си на истински, те влагат емулгатори, овкусители, оцветители, които обаче могат да предизвикат необратими реакции. Особено изложени на риск са малките деца, хората с хронични заболявания, бременните жени, добави тя.
Емулгаторите са битова химия, осведоми още психологът Еленко Ангелов. Според него тези химически агенти влияят върху паметта на хората. Не е случайно, че напоследък населението оглупява, смята той.
Потребителите да четата внимателно етикетите преди да купуват, отправиха и двамата съвет към потребителите и добавиха, че най-добре би било, ако се пазарува директно от производителите.