НОВИНИ


Орешарски: Служебно правителство не би могло да реши проблемите

202 6430 17.06.2013
Орешарски: Служебно правителство не би могло да реши проблемите

Номинацията на Делян Пеевски очевидно беше грешка и обществената реакция го показа. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за БТВ.



Когато обсъждахме с Лютви Местан и Сергей Станишев се разбрахме, че трябва да се назначи човек, който трябва да свърши много работа. Изкуших се да поискам справяне на контрабандата, събиране на приходите и ширещото се отклоняване на ДДС, каза Орешарски.

Подценихме противоречивия образ на Делян Пеевски. Оставката е лично решение, поемам висок риск заради икономическите предизвикателства, както и изостреното обществено мнение към случващото се през последно време в страната. Какво ще реши моята оставка, попита Орешарски.

Имам съмнение, че ако подам оставка, ще се възпроизведе същата ситуация. Ще има три месеца служебно правителство и вотът ще се проведе по съществуващия Изборен кодекс, мотивира се премиерът. Енергетиката и здравната система е в колапс, каза Орешарски. В следващите два-три месеца ще се финализира споразумението за следващия 7-годишен период в ЕС.

Рискуваме един от ключовите фактори, предупреди премиерът. На въпрос дали е кукла на конци, Орешарски каза: За мен не стои въпроса за оставката - утре, след няколко седмици или след няколко месеца. Аз не съм политик и е видно, че нямам усет по последната ми грешка. Аз нямам политическо бъдеще и не желая да имам такова. Нямам и политическо настояще, каза Орешарски. Кръгът от хора, които не ми вярват се е увеличил, добави премиерът.

Изненадващо на въпроса кой е номинирал Делян Пеевски Орешарски отговори: Искате да излъжа ли? Повторно зададеният въпрос получи отговор - "Ще задържа отговора. За мен по-важното е, че направих политическа грешка, осъждаха се и други имена", каза Орешарски. Той отказа да съобщи кои са били останалите имена, но загатна, че е получил отказ от някои от тях. Делян Пеевски можеше да се справи с контрабандните канали, каза Орешарски.

Той гарантира, че ще направи широко обсъждане. В момента в който ПГ на Коалиция за България и ДПС имат съмнения в мен ще подам оставка, категоричен е Орешарски. Орешарски се отметна и от лансираната идея Цветлин Йовчев да стане вицепремиер. Казах, че ще обсъдим идеята за вицепремиер, който да координира различните служби, когато се случи реформата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама