НОВИНИ


Приятелски огън срещу Станишев

43 7075 18.06.2013
Приятелски огън срещу Станишев
Сергей Станишев

В редиците на левицата усилено се заговори, че депутати, близки до Георги Първанов, може дори да се отцепят от парламентарната група в знак на несъгласие със Станишев.



Дали да поискат официално оставката на Сергей Станишев - това обсъждаха късно снощи лидери на столичната организация на БСП, пише Труд. "Нагласите са в полза на декларация, призоваваща лидера да си ходи", казал за "Труд" отлично информиран източник от организацията, пожелал да не бъде цитиран.

 

Заседание на "Леге"

В централата на столичните социалисти на ул. "Леге" 10 заседаваха ръководители на столични партийни организации. Очакваше се приетата от тях декларация да бъде връчена на лидера от Анна Янева, председателка на най-голямата организация, столичната. До редакционното приключване на броя никой от присъстващите обаче не вдигаше телефона си и не стана ясно дали столичните червени са набрали достатъчно смелост, за да се опълчат на Станишев и официално.

Само преди ден организацията на БСП в район "Витоша" излезе с призив към червения лидер да подаде оставка. Депутатът от БСП Георги Кадиев призова вчера членове и симпатизанти на партията да се съберат вечерта пред централата и да докажат, че не са "червени боклуци" и "мафия".
 

Сбор на червените фланелки

"Когато хиляди хора крещят тези думи, значение вече има само едно. Да покажеш, че не си червен боклук, не си мафия. Че не си част от задкулисието. Че си част от онази България, която иска честност и почтеност в политиката", написа във фейсбук Кадиев. Призива си той отправи към онези хора от БСП, "които ги боли, които не искат да се срамуват и пазят в сърцето си пламъка на лявата идея".

"Слагайте по една червена фланелка и идвайте. Промяната в БСП започва от нас, не от пленуми и конгреси. Ние сме БСП, ние сме България", написа във фейсбук Кадиев. Според него вече нямало значение дали лидерът им Сергей Станишев е подал оставка или не: "Той загуби партията, когато загуби каузата", смята депутатът. Пред "Позитано" дойдоха около трийсетина души, от които десет с червени тениски, които се изправиха срещу ръководството на столетницата. Единственият шанс е Сергей Станишев да подаде оставка до един ден, за да има легитимност парламентарната група, каза Кадиев пред събралите се симпатизанти. Според него Пламен Орешарски трябва да остане премиер, но да има правото да назначи за зам.-министри и областни управители хора, които сам е подбрал.

 

Отцепване в парламента?

В редиците на левицата усилено се заговори, че депутати, близки до Георги Първанов, може дори да се отцепят от парламентарната група в знак на несъгласие със Станишев. По-смелите прогнози дори вещаят, че при евентуална оставка на кабинета "Орешарски" отцепниците биха дали гласа си за правителство на ГЕРБ. Засега обаче най-големите противници на Станишев търсят решение на лидерския проблем само вътре в партията - искат свикване на национален пленум и конгрес, който да пристъпи към избор на нов председател. Кой би могъл да е той обаче никой не смее да изрече, съобщава още Труд.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама