НОВИНИ


Петьо Блъсков: Трябва нова конституция

16 5717 19.06.2013
Петьо Блъсков: Трябва нова конституция

Оттеглянето на Делян Пеевски няма да промени нещо. Отново ще си изберат някой нов некадърен човек, който да могат да ръководят. Улицата няма да се успокои.



Това каза Николай Колев-Босия пред камерите на TV7. Той коментира последните политически събития в държавата. Изборният закон се пипа преди избори, продължи той. На хората трябва да им се обясни и трябва да се разговаря с тях. Аз примерно съм твърдо против Велико народно събрание. Трябва да се направи референдум и да се поиска премахването на Велико народно събрание. Това е една архаична институция, която работи бавно и мудно.

Проблемите са се натрупали през годините и трябва много работа, за да се решат, категоричен беше Колев. В обсъждането на проблемите отношение взе и журналистът Петьо Блъсков. Проблемите имат две страни. Най-важното е да се промени Конституцията. Тя беше приета през 20 век и мога да кажа, че е комунистическа. На нас ни трябва Конституция от 21 век. Конституция на една европейска държава, разкри той.

Другият проблем е смяната на пропорционалната изборна система с мажоритарна такава. Трябва да се съберат всички конституционни корифеи и да се направи нова Конституция. Моите уважения към Мая Манолова, но според мен тя няма много допирни точки с правото и не може да се среща с протестиращите, за да обсъждат такива промени, обясни Блъсков.

Ивелина Алексиева, която е юрист, беше на мнение, че хората искат повече власт и повече граждански контрол. Част от протестиращите направиха доста разумни искания. Протестите трябва да продължат, защото в момента те са здравословни. Трябва да има засилване на мажоритарния елемент, каза тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама