НОВИНИ


Финансовият министър: Изпълнението на бюджета върви добре

41 5187 20.06.2013
Финансовият министър: Изпълнението на бюджета върви добре
Петър Чобанов

Управляваме един бюджет, който съвсем не е малък. Друг е въпросът как е поставена бюджетната цел и дали е съобразена със ситуацията. Това коментира пред БНТ министърът на финансите Петър Чобанов. Към момента анализът показва, че бюджетът е разчетен при едни по-различни представи за икономическото развитие на България. Има редица въпросителни по приходната и разходната част на бюджета, добави минис



Към момента, както върви изпълнението на бюджета, през май ще имаме лек излишък, приходната част през юни е сравнително добре. Ние се движим в рамките на зададения бюджет. След това от нас зависи дали правилно ще разпределим средствата, коментира Чобанов.

 

 Според него е възможно повишаването на минималната работна заплата да се отрази на конкурентоспособността. Но в момента бизнесът не работи. Затова той трябва да се стимулира. Ако се приеме предложението за увеличаване на минималната работна заплата, това няма да се отрази негативно на икономиката. Колкото до това, че най-голямата работодателска организация иска оставката на правителството - гледам на твърдението със скептицизъм, обяви министърът.

 

 Чобанов смята, че няма време за губене и конкретните резултати ще бъдат ясни преди края на годината. Не възнамерявам да излизам в отпуск, а ще се работи по задачите, каза той. По отношение на контрабандата, трябва да се намери един подход, който да обедини силите на МФ, МВР и ДАНС.

 

Въпросът за офшорните компании е важен. Има европейска директива, според която държавите членки на ЕС са длъжни да споделят информация по отношение на офшорните зони, там няма доброволност. Затова разговорът ми с кипърския ми колега не е лишен от основание и смятам, че ще даде резултати, обяви финансовият министър.

 

 Офшорните компании не трябва изцяло да се заклеймяват, но трябва да се знае кой управлява парите. По думите му, ще има законодателни промени, които да осигурят прозрачност при офшорките, за да се действа с повишено внимание при изразходването на публични средства. Фискалната стабилност е естествен приоритет на правителството. В светлината на това, което се включва в Европа, виждаме важността й и това остава първостепенен приоритет. Но категорично няма да бъдат поемани излишни рискове по отношение на финансовата сигурност, заключи министърът.


Той каза още, че представеният в сряда от трибуната на парламента план не е цялата програма на правителството, а краткосрочните и спешни мерки, които трябва да се вземат. Те засягат гражданите, бизнеса и демокрацията. По думите му те няма да се случат чрез изразходване на допълнителни средства. Социалното министерство и НОИ преструктурираха бюджета си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама