ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 9 май

0 3756 08.05.2008
Петъчната преса на 9 май









Вестниците пишат за новото поскъпване; за това какво ще се прави с пари от глоби; за пенсионирането на патриарх Максим(?); за македонците, ставащи българи.


Започват дела срещу Румен Петкови Ангел Александров, твърди Дневен Труд.

Срещу бившия шеф на националното следствие Ангел Александров прокуратурата е образувала наказателно преследване за издаване на държавна тайна, научи “Труд”. До седмица и срещу бившия вътрешен министър Румен Петков може да тръгне наказателно производство за осветляването на Алексей Петров като агент на ДАНС. Проверката за изтичане на класифицирана информация от съветника на Румен Петков Стоян Ризов също прераснала в наказателно разследване, научи “Труд”. Софийската градска прокуратура и военното обвинение работят и по други нови досъдебни производства.  

Маджо: Не съм чел книгите на Георги Стоев, цитира 24 часа.

Не съм чел книгите на Георги Стоев. Това заявил Младен Михалев-Маджо пред столичен дознател, който го разпитал в сряда като свидетел за убийството на писателя. МВР и градският прокурор Николай Кокинов потвърдиха новината за разпита, но отказаха подробности. “Г-н Михалев бе призован чрез мене Явихме се своевременно и той даде показания", заяви адвокат Владимир Манолов. Той и Траян Марковски са пълномощници на Маджо. За разпита двамата юристи решили Михалев да бъде придружаван само от адвокат Манолов.  

Идва ново поскъпване, ужасява Дума.

Топлофикационните дружества искат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да им повиши цените от лятото с около 15-20 процента, обяви вчера шефът на комисията Константин Шушулов. Причина за исканото повишение е поскъпването на природния газ с 24 на сто за последните три тримесечия. От юли ще има и нова цена на синьо-то гориво. Шушулов обясни, че повишенията, които предлага “Булгаргаз”, са по-ниски от досега исканите от тях, но прогнозира, че те едва ли ще получи и тях. Националната електрическа компания пък е внесла в комисията заявление за 20%-но увеличение на цената на тока, съобщи още Шушулов. Трите електроразпределителни дружества в страната - ЧЕЗ, Е.ON и EVN, искат скок в цената на тока между 9 и 12 на сто за битовите потребители. Шушулов потвърди, че водата в София ще поскъпне от лятото до 1,22 лв. за кубик с ДДС. Междувременно вчера бяха оповестени резултатите от анкета, според която едва 6 на сто от работещите са доволни от заплащането, което получават. Недоволни от размера на възнаграждението си са 66 процента. 

В края на мандата коалицията подхвана приходните агенции, отбелязва Дневник.

Година преди края на мандата си управляващите ще обсъдят дали да обединят основните приходни служби на държавата в една мегаагенция и отново ще претоплят идеята за данъчна полиция. Предложенията за сформирането на двете структури ще се разискват на разширеното заседание на коалицията през почивните дни край Банско. Те са обсъдени предварително от работна група на трите партии покрай преговорите за структурните промени в правителството. От отчета за работата на групата, с който "Дневник" разполага, се вижда, че идеята за обединяване на Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и Агенцията за държавни вземания в една структура е одобрена от представителите на БСП, НДСВ и ДПС. Вчера обаче зам.-председателят на царистите Милен Велчев изрази резерви. По време на срещите пък представителите на левицата се възпротивили на създаването на служба за фискални разследвания, по-популярна като данъчна полиция. Политици прогнозираха, че неотстъпчивостта им вероятно ще отложи звеното, за което настояват НДСВ и движението на Ахмед Доган.

Три варианта за увеличение на пенсиите, съобщава Дума.

Възможни са най-малко три прогнозни варианта за увеличение на пенсиите над предвиденото нарастване с 10,35 на сто от 1 юли 2008-а, което ще бъде решено от Надзорния съвет на НОИ. Това каза председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента Хасан Адемов, предаде БГНЕС вчера. Според Адемов най-реалистичният вариант е размерът на пенсиите да се преизчисли, като всяка прослужена година се умножи с коефициент 1,05 или 1,1, вместо с 1 както е сега. Този вариант ще важи за всички пенсии и чрез него ще има справедливо увеличение, тъй като той се основава на приноса на всеки работещ в осигурителната система, допълни той. На практика това означава, че хората с по-голям трудов стаж ще получават и по-големи пенсии. Подобен начин на увеличение на пенсиите ще струва между 30 и 50 млн. лв. месечно, в зависимост от това кой размер на пенсията ще се вземе като основа. Това е сериозна сума, която нито един от участниците на може да предложи самостоятелно. Решението трябва да е общо за коалицията, тъй като става въпрос за увеличаването на базата за следващи години, каза Адемов. Според него възможностите ще бъдат обсъдени от коалицията на срещата в Катерино, но няма да бъде взето решение, тъй като то е свързано с изпълнението на бюджета за тази година.  

Връщат аптеките на бизнеса, пише Монитор.

Българските министри върнаха аптеките на бизнеса, като отмениха старата си забрана само фармацевти да могат да откриват "магазини за лекарства". Това стана с гласуваните вчера промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще бъдат внесени за обсъждане и приемане в парламента до няколко седмици. Всеки българин без специализирано образование ще може да си отвори аптека стига да е регистриран търговец и да сключи договор и да наеме за управител магистър или съответно помощник-фармацевт, предвиждат промените в Закона. Магистър-фармацевтите и помощник-фармацевтите, които вече са получили разрешение за откриване на аптека като еднолични търговци и имат такава ще осъществяват дейността си въз основа на издадените им разрешения. Интернет рекламите на хапчета и медикаменти, които могат да бъдат закупени само по лекарско предписание, ще бъде абсолютно забранено. Мярката се налага в духа на кампанията на ЕК да ограничи пряката реклама и директния достъп на пациентите до лекарства, които се изписват по рецепта от медицински специалисти. 

За да могат да ограничат тежките камиони през почивните дни, дават земя до пътя, съобщава 24 часа.

Земи край магистралите и главните пътища ще бъдат предложени на инвеститори, за да изградят там ТИР паркинги. Това обяви пред "24 часа" строителният министър Асен Гагаузов. Започва проектиране на специални комплекси, в които тежките камиони да се отбиват през почивните дни. Така можем да спрем трафика, отсече Гагаузов. "Ще възложим по едни малко по-стари разработки на разстояние от около 60 км по основните първокласни пътища и магистрали да бъдат изградени такива паркинги. Там тировете да спират и да има всички удобства за шофьорите. Казваме - в Европа не пътуват. Да, така е, но там са им осигурили места за изчакване на периода. Самите шофьори ще знаят къде са тези местостоянки и ще разчитат къде да спрат, за да не застрашават нито себе си, нито останалите участници в движението", заявява пред вестника министър Гагаузов.. Идеята е частни инвеститори да купят терените и освен паркинги да изградят места за спиране с хотел.

С пари от глоби ще се строи център срещу задръстванията, осведомява Дневник.

Център за управление на трафика да следи за нарушения и задръствания по трансевропейските коридори, магистралите и общинските пътища. Това ще предложат чрез промени в Закона за движение по пътищата председателят на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев и депутатът от НДСВ Олимпи Кътев. Поправките ще бъдат внесени следващата седмица. Вече е изчислено, че за изграждането на центъра и въвеждането на цялостната система за контрол са необходими 50 млн. евро и три-четири години. Модернизацията на пътищата не трябва да включва само инфраструктурата, но и система за управление и контрол на движението и чрез заснемане на нарушителите, каза Йордан Мирчев. Той обясни, че вече е проведена среща на експерти и депутати от НДСВ с Пътна полиция. КАТ се нуждае от финансов ресурс, а не от увеличаване на служителите, обясни шефът на транспортната комисия. Той припомни, че правителството е приело стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, която предвижда до 2010 г. катастрофите да намалеят с 30%. Очакванията са, че МВР ще представи програма за изграждането на центъра. Милчев уточни, че той няма да има нищо общо с планираната от кмета на София Бойко Борисов подобна система за управление на трафика. 

Пенсионират патриарх Максим, изненадва Монитор.

Българският патриарх Максим може да бъде набързо пенсиониран. Това ще стане, ако се промени уставът на Българската православна църква, каквито предложения са направени, научи "Монитор". Подобни промени ще се лансират на църковния събор, който ще бъде открит на 14 май в Рилския манастир. Архиереите да се оттеглят като навършат определена възраст и вече не могат да изпълняват църковните си задължения, като ще бъдат замествани от по-младите в йерархията. Ако промяната бъде одобрена и гласувана от участниците в събора, тогава висшите свещенослужители ще трябва да се оттеглят на уречената възраст, а с тях и дядо Максим. В момента на много места в страната има възрастни архиереи, които трудно изпълняват задълженията си, а младите бездействат. Това навежда обаче на мисълта, че някои среди искат да се пенсионира и патриархът. Наред с това предложение ще се обсъжда и разрастването на стопанската дейност на църквата, което се налага от промените в законите у нас през последните десетина години. 

Македонци стават българи за 3 месеца, радва комшиите Монитор.

Фирми и частни лица от Македония вадят документи на мераклиите за българско гражданство за 3 месеца по добре отиграна процедура. Те масово рекламират посредничество за осигуряване на желаните европейски документи за самоличност на желаещи македонци, видя репортер на "Монитор". Производството на българи от македонци върви както в Скопие, така и в пограничните райони с България, а една от обявите обещава резултат в срок от три месеца. Никой не ни сака, България и Гърция не ни пускат, можем да ходим само в Сърбия, а в Албания, ако си платим виза на самата граница, обяснява Нуша, продавачка на касата в "Ели маркет" в центъра на Делчево, първото градче след Благоевград оттатък границата. Как е, скъпо ли е в България, пита Нуша. Като дете била с майка си на почивка в Момин проход, а допреди да влезем в ЕС, отскачали на пазар в Благоевград. Няма вече, свърши всичко, не ни сака никой, казва с жал жената. 

Frognews.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама