НОВИНИ


Уволняват извадилите Ботев от учебниците чиновници

29 5473 21.06.2013
Уволняват извадилите Ботев от учебниците чиновници

Авторите на проекта за изваждане на от учебните планове на творби на Христо Ботев, Никола Вапцаров и други класици ще бъдат уволнени, пише в съобщение министерството на образованието и науката.



Министър Анелия Клисарова заявява: Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици”.

Тя отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН. Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн”, а „Осъдени души”. Министър Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта: Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“, бе категорична тя.

Министър Клисарова обяви, че от вчера е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него. След проверката, министърът ще уволни виновните и даде пресконференция, на която предостави информация по случая.

Пред журналисти проф Клисарова посочи: Това е била програма за усъвършенстване на учебните програми, за която са изхарчени 912 000 лева. Той е подписан на 17 май, тоест 12 дни преди идване на нашето правителство на власт. Проектът е подписан от заместник-министъра по това време Мариана Банчева, с одобрение на министър Николай Милошев Тя също заяви, че сумата е била част от европроект на обща стойност 10 млн. лв.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама