ПОЛИТИКА


М. Константинов: Чистата мажоритарна система не работи

21 8563 26.06.2013
М. Константинов: Чистата мажоритарна система не работи
проф. Михаил Константинов Булфото

Професорът настоява да се въведе немската система, която беше отхвърлена от политическите сили. Сега хората искат точно това, обяснява професорът.



При чистата мажоритарна система има сериозни проблеми и тя по никакъв начин не е подходяща, защото изкривява вота на хората, заяви по НТВ проф. Михаил Константинов. Немската система за гласуване давала добър вариант за нашите проблеми. При нея всеки гласоподаветел имал два гласа - един за мажоритарен кандидат и един за партия и пропорционален вот. Т.е. половината депутати ще се избират пряко и ще имат директна връзка с избирателите си, като в същото време гласовете на загубилия този вот кандидат отиват към избрана от него партия. С вторият глас ще се избират депутати от партийна листа и така неизбран мажоритарно кандидат може да влезе в Народното събрание с тази листа, обясни Константинов.
 

Преди години тази система бе отхвърлена от политическите сили, но сега хората искат точно това. Константинов апелира към партиите да се вслушат в експертните мнения и да приемат предлагания вариант.
 

Въпросът за уседналостта е важен за някои видове избори, като кметските и тези за общинските съветници, както и за евроизборите. Този фактор обаче не играе роля при парламентарните и президентските избори.

Който иска истински промени в изборното законодателство, може да го направи сравнително бързо, смята проф. Константинов.

При мажоритарен вот партиите ще са длъжни да извадят харизматични личности, а не партийни чиновници, което означава, че лицата в парламента, щяха да са други, ако изборите бяха по немската система.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама