АКТУАЛНО


Протестът "На кафе" пред парламента стана жива верига (снимки)

84 8947 26.06.2013
Протестът "На кафе" пред парламента стана жива верига (снимки)
Фрогнюз

Няколкостотин души приеха интернeт поканата „На кафе пред парламента” и се събраха след 8.30 часа тази сутрин в пространството около институцията, която създава законите в държавата.



Идеята, родила се в социалните мрежи, бе гражданите да хванат депутатите преди началото на работния им ден, за да си „поговорят за оставки, избори и още нещо”, предаде БТВ. Първоначално множеството беше "окупирало" задния вход, откъдето депутатите влизат за работа. На входа те бяха посрещнати от възгласи "мафия" и "оставка". След това „пиещите кафе” се преместиха и на площада пред Народното събрание.

 

Там кафето беше "гарнирано" и с домати и яйца, хвърлени от по сградата на парламента и по влизащите народни представители.

Сред събралите се хора се появи мнението, че незабавни оставки са наложителни, защото народните представители нямат легитимност да управляват. Те не са съгласни и на вариант ГЕРБ да се върне обратно на власт и е нужно организиране на кръгла маса, правителство на националното спасение и преговори за нова конституция.

Администратори на групата във Фейсбук, където се организира събитието, заявиха, че са дошли, защото искат да поздравят депутатите, да „ни видят, че не сме виртуални и не сме лумпени”. По думите им всяко действия на кабинета „Орешарски” показват дебелокожие, а още от първия ден на правителството планът е бил да се назначат „техни хора.”

 

Пряк диалог между депутати и протестиращи нямаше. На влизане Корнелия Нинова от Коалиция за България заяви, че е възможно през деня да се организира среща с протестиращите. На идване колежката й Мая Манолова се опита да отиде при събралите се граждани, за да ги покани на среща в 15.00 часа. До пряк разговор обаче не се стигна, тъй като тя беше освиркаха, изпратена с викове "довиждане" и замерена с яйце.

 

Депутатите масово влизат от страничния вход. Твърдят, че не ги е страх, а изборът им е заради мерките за сигурност и защото няма къде да си паркират колите. Парламентът обаче не започна работа в 9.00 часа заради липсата на кворум. Дошлите депутати и членове на правителството се разпръснаха в кафето на НС и по стаите на групите си.

След като изпият сутрешното си кафе, протестиращите са поканени и на обедно в 12.30 часа. Според организаторите станалите ежедневни демонстрации в 18.30 часа остават.

 

Около 10 часа протестиращи обградиха служебния автомобил на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Той се опита да напусне сградата на парламента, когато недоволните направиха жива верига и не му позволиха да тръгне. След намесата на органите на реда и полицейски мотори, автомобилът на Йовчев успя да се изтегли на заден ход до кръстовището на Софийски университет и потегли по бул. "Васил Левски" в посока "Патриарх Евтимий".

 

Няколко яйца уцелиха предното стъкло на служебния му мерцедес. Сред тичащите около автомобила личаха и по-агресивно настроени. За първи път от началото на протестите полицаите бяха принудени да използват и по-твърди мерки. Няколко от протестиращите бяха избутани на земята.







Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама