НОВИНИ


Ето го списъка на кандидатите за шеф на ДАНС

73 13256 28.06.2013
Ето го списъка на кандидатите за шеф на ДАНС

Няколко кандидатури се обсъждат трескаво от лидерите на БСП и ДПС за нов шеф на Държавна агенция „Национална сигурност”.


Отпаднали са пет имена на хора от сектора сигурност, защото са открити техни връзки и петна в биографията, които можело да придизвикат нова вълна на недоволство в страната.

 

Останали са няколко, чиито биографии се нищят до най-дребни детайли. В същото време Станишев и Местан очакват въпросният каниддат да е лоялен към правителството.

 

Ето и самите имена, които се обсъждат:

 

Йордан Бакалов. Бакалов е известен десен политик. Роден е в Асеновград през 1960 г. преди да се заеме с политика е бил инженер. Специалист по въпросите на сигурността с множество публикации и проектозакони по темата. Бил е депутат в 38-то, 39-то, 40-то и 41-о Народно събрание. Бил е член и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и е председател на Комисия по жалбите и петициите на гражданите в НС. Бил е и член на постоянна Подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред. Председателствал е Парламентарната група на ОДС.

Йордан Бакалов е мажоритарен кандидат и водач на листа на Синята коалиция в 17 МИР Пловдив-област за парламнтарните избори прз 2009 година.

Цвета Маркова е другият кандидат. Тя е от Варна, където завършва френска гимназия. Магистър е по право в СУ “Св. Климент Охридски”. През 2003- 2005 година завършва Академията на МВР, магистърска степен в специалност “Защита на националната сигурност”.

Била е съдия във Варна. Специализирала е във Франция, Италия и Германия.

От ноември 2002 година е назначена за председател на Държавната комисия по сигурността на информацията, а от 8 ноември 2007 година е преназначена за втори петгодишен мандат.

 

Кандидат е и Владимир Писанчев, който в момента временно управлява ДАНС. Около предложението обаче има спорове, тъй като има опасения, че името му е замесвано в скандалната разработка „галерия”, в която бяха подслушвани политици и журналисти. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обаче категорично отрича Писанчев да има нещо общо с разработката, която сам нарича „дълбоко погрешна”. Писанчев бил само изпълнител, а други били вдъхновителите. Скандалът избухна по време на траойната коалиция, когато ДАНС се ръководеше от Петко Сертов, но фактимески в агенцията се разпореждаше Алексей Петров, който сега е главен обвиняем по делото „Октопод”.  

Владимир Писанчев е в системата на МВР е от 1992 г. Преминал е през различни длъжности. През 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Сигурност“ на ДАНС г.

През април 2012 г. правителството на Бойко Борисов го назначава за заместник-директор на ДАНС на мястото на напусналия Иван Драшков.

 

Кандидат за шеф на най-голямата тайна служба е и депутатът от БСП Младен Червеняков. Той сам се натискал за поста, като изтъквал качествата си на юрист и това, че е бил министър на правосъдието в кабинета на Жан Виденов. Завършил е право в Юридически факултет на Софийски Университет.

От 1980 до 1992 година Червеняков работи в Главна прокуратура нa Република България. Практикуващ юрист от 1992 г. адв. Червеняков е работил по множество инвестиционни и приватизационни проекти. Депутат от БСП в 37-то, 39-то и 40-то Народно събрание. Бил е член на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Член на ВС на БСП. Името му бе замесено в скандали през последните години. Свидетел по делото „Килърите” го свърза със сръбския мафиот Сретен Йосич – виждал колата на Червеняков пред дома на мафиота. Червеняков отрича. През 2012 г. пък в интернет бе разпространен запис на разговор в ресторант между Червеняков и Петко Сертов, тогава шеф на БОРКОР. В разговора Червеняков обсъжда уреждането на работа на хора от БСП и неговия кръг. 

 

В оборот е и кандидатурата на Тихомир Стойчев. Той е завършил е история във ВТУ "Св. Кирил и Методий", слушателски курс в Академията на МВР и политология. Специализирал е управление и овладяване на кризи. Работил е на различни длъжности в МВР, в Националната служба за сигурност и в Централната служба за борба с организираната престъпност. Директор на ЦСБОП през 1991-1992 г. Председател на НААФ (Национален антикриминален и антитерористичин форум). Известен е като близък до БСП.

Още в първите дни на новия парламент той заяви:

„С бързането около приемането на законови промени, които превръщат след присъединяването на ГДБОП към ДАНС в някакъв мастодонт, има основание да се съмняваме в добрите намерения на политическия елит.”

 

 

В списъка с обсъждани имена е и това на проф. Николай Слатински. Завършил е математическа гимназия, а след това механика в гр. Харков, Украйна. Професор по международна и национална сигурност от 2012 г.

Народен представител от СДС през 1990-1994 г. Бил е председател на Комисията по национална сигурност. От 2002 до 2006 г е секретар на президента Георги първанов по националната сигурност. Преподава във Военната академия „Г.С. Раковски” и Академията на МВР. Автор е на няколко книги по проблемите на сигурността.

 

При обсъжданията на кандидатурите надделявало мнението да не избързва с обявяването, за да се избегне евентуалин нов скандал. Затова от БСП и ДПС предпочитали да протакат процедурата, а управлението през това време се извършвало от Владимир Писанчев, който имал добър диалог с партньорските служби. Най-голямо напреженвие имало около името на Младен Череняков, който преди това се предлагал и за вътрешен министър. Като не стана той се преориентирал към шефското място в ДАНС или на парламентарната комися по вътрешна сигурност и ред. От „Позитано” 20 обаче имали резерви към номинациите му, защото можел да взриви отново недоволството на улицата.

 

Най-големи шансоме имал Йордан Бакалов, който от години се изявявал като доказан специалист в ресора Сигурност, освен това името му не е замесвано през годините в никакви скандали, коментират депутати. Въпросът в случая бил дали самият Бакалов ще приеме подобно предложение, тъй като е известен с десните си убеждения.

Тези управляващи и този парламент приеха закон за службите и ДАНС, който изключва професионалист да се съгласи да управлява агенцията. Създадено е абсурдно положение, при което чуждите разузнавания си разиграват коня свободно у нас, защото вместо ДАНС да се занимава с контраразузнавене, ще изпълнява полицейски функции, ще търси кой точи ДДС и пр. Неща, които са задължение на други институции. Не ме бройте сред кандидатите, заяви за Фрог нюз ексдепутатът Йордан Бакалов.

 

С големи шансове била и Цвета Маркова. Тя обаче също имала известни колебания.

По време на обсъжданията се завъртяло и името на ексдепутатката Татяна Дончева, но Сергей Станишев подскочил като ужилен. Според него тя нямала качества да ръководи подобна структура, а и винаги можела да стане повод за искра и скандал.

 

Тайните преговори се провеждали в резиденция "Лозенец" в столицата.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама