НОВИНИ


Бившият външен министър Стоян Ганев си отиде от рак на белите дробове

18 9150 30.06.2013
Бившият външен министър Стоян Ганев си отиде от рак на белите дробове

Бившият външен министър Стоян Ганев е починал в сряда в Ню Йорк. От доста време насам 57-годишният Ганев се бореше с рак на белите дробове. В последните му дни до него неотлъчно са били съпругата му, рускинята Марина, и дъщеря му Мария.


"Чухме се за последен път през март. Звучеше добре. Каза ми, че се подобрява. Сподели, че има идеи и иска да се върне в България, за да ги реализира. Казах му да не се притеснява и да си гледа здравето, защото у нас положението няма да се оправи скоро", заявява пред "24 часа" от Германия един от най-близките му приятели - проф. д-р Александър Чирков.

Стоян Ганев е роден на 23 юли 1955 година в Пазарджик. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 1985 защитава дисертация в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", след което до 1989 година е преподавател по конституционно право в Софийския университет.

Той бе един от основателите на СДС и се прочу със заплахата да съди СССР.

Ганев бе външен министър в първото правителство на СДС, оглавявано от Филип Димитров през 1991-1992 г. В това си качество Ганев бе и начело на Съвета за сигурност на ООН.

След падането на кабинета на Филип Димитров Стоян Ганев заминава САЩ. През 2001 г. се завърна в България, за да стане шеф на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама