НОВИНИ


Новият шеф на АЕЦ: Овчаров ми е приятел, но назначението ми няма връзка с него

28 5533 01.07.2013
Новият шеф на АЕЦ: Овчаров ми е приятел, но назначението ми няма връзка с него

Назначението на Иван Генов за шеф на АЕЦ „Козлодуй" няма връзка с Румен Овчаров. Това потвърди новият-стар шеф на АЕЦ-а в предаването „12 плюс 3" по БНР.



Генов коментира мнението на ядрения специалист Георги Котев, който твърди, че Овчаров е съдействал за назначението. „Всеки си има право на мнение. На мен позицията на никой не ме притеснява", каза Генов и изрази съжаление, че при вчерашния разговор в „Неделя 150" не е потърсена и друга гледна точка по въпроса за поста му.

„Това, че ме свързват с Румен Овчаров няма как да ме засегне. На мен ми предложиха да се върна в зоната като специалист", допълни Генов и обясни, че с Овчаров са приятели от дълги години и ще останат такива докато са живи. „ Мога да ви припомня, когато напусках 2009 година, 1 700 човека се подписаха под подписка аз да остана", каза още той.

Новият шеф на „Козлодуй" опроверга и твърденията на Георги Котев, че ядреното гориво е поскъпнало. „Това не е вярно", подметна той и обясни, че ядреният специалист трябва да чете по-добре финансовите отчети. „Цената от 2004 година досега се е повишила с около 50 процента", уточни Генов.

Иван Генов няма информация за нарушения в АЕЦ „Козлодуй". По повод информацията, че са провеждани търгове без предварително обявена долна граница, той каза, че този, който е съобщил това, носи отговорност за казаното и той няма намерение да го критикува. Генов все още не е назначен, но най-вероятно утре ще оповести повече информация за състоянието на АЕЦ-а. Той обясни, че все още няма съдебно решение за пререгистрирането на дружеството.

В момента реакторите в АЕЦ „Козлодуй" работят с понижени мощности, което не е добре нито за централата, нито за българската енергийна система, обясни новият директор. При тези мощности спирането на блоковете за презареждане ще се изтегли, допълни той.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама