НОВИНИ


Х. Свобода препоръча правителството да се разграничи от Атака

103 5757 02.07.2013
Х. Свобода препоръча правителството да се разграничи от Атака
Ханес Свобода вдясно от Мартин Шулц

Атака не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните, отсече шефът на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода.



Европейският парламент обсъжда днес обстановката в България, след като решението беше взето на снощното заседание в Страсбург по предложение на Европейската народна партия и подкрепено с гласовете на групата на "Зелените".

 

"Българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия на Атака", заяви преди това в Европейския парламент в Страсбург председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода.

На пресконференция в Страсбург Свобода бе питан дали не легитимира сътрудничеството на правителството с Атака заради това, че при тройната коалиция, фирмата, в която е работила съпругата му, е получила голяма обществена поръчка у нас. "Аз не съм легитимирал нищо - не и сътрудничество с Атака. Вече казах, че българското правителство трябва да се разграничи от всички политики на тази партия и това е много ясно. Атака не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните", казва Свобода, цитиран от БНР.


Свобода добави, че не е бил против дебати за България, а против това те да се провеждат днес - защото, според него, по-подходящо би било дискусията в пленарна зала да бъде през септември - след обсъждания в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той призна, че в България има проблем. Свобода добави, че при неотдавнашното заседание на Партията на европейските социалисти в София е разговарял с представители на протестиращите и на държавните институции. "В България говорих с президента, премиера и демонстрантите. Казах на всички едно и също нещо: върховенството на закона и борбата с корупцията са ключови", пише Свобода в профила си в "Туитър". Ако Европейската народна партия е действала в Унгария, където управлява правителство от дясното европейско политическо семейство, както сега действа по въпроса с България, "щяхме да бъдем в много по-добра ситуация", смята Свобода.


Ситуацията в България след изборите на 12 май ще бъде обсъдена със Съвета и Комисията във вторник следобед след дебата за Унгария. Темата за България беше добавена в дневния ред по искане на групата на ЕНП при откриването на сесията. По предложение на Вебер разискванията ще засегнат и въпроса за свикването на предсрочни избори в страната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама