ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 13 май

0 3900 12.05.2008
Пресата на 13 май

Вестниците пишат за съсипан имидж на институции от чиновници; за замразените 2,5 млн българи от топлофикациите; за варианта част от депутатите да се избират мажоритарно; за порното от затвора.


Чиновници съсипват имиджа на институциите, установява Монитор.

Остарелият манталитет на държавните служители създава лош имидж на институциите. Чиновниците служат на собственото си его, а не на гражданите. Хората са убедени, че институциите винаги крият нещо заради лошата комуникационна култура на медиите.Това са основните изводи, около които се обединиха участниците във Втория национален пиар фестивал "Ролята на пиара в изграждането на публичния образ на държавните и европейските институции". Водещи имиджмейкъри на държавни институции и частни агенции дискутират проблемите на връзките между властта, бизнеса и обществото до 16 май в столичния хотел "Метрополитън". Дискусията стартираха говорителят на външно министерство Димитър Цанчев, зам.-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева, шефът на връзките с обществеността на финансовото министерство Росица Евтимова, социологът от БАН Вера Ганчева, министърът на държавната администрация Николай Василев. 

Падна мораториумът върху замените на гори, съобщава Дневник.

След десетмесечна забрана върху замените на гори от държавния фонд в края на април председателят на новосъздадената Държавна агенция по горите е одобрил осем сделки с частни горовладелци, получили над 3 хиляди декара по Черноморието, Боровец и Ракитово срещу малко над 21 хил. дка във вътрешността на страната. От агенцията в понеделник потвърдиха за сключените договори, но не пожелаха да дадат информация с кои лица или компании са извършени замените и какви инвестиционни проекти се замислят. Природозащитници от коалицията "Да остане природата чиста" първи протестираха срещу вдигането на мораториума с твърдението, че новата агенция е надминала по замах замените на управляваното от ДПС министерството на земеделието, което извади от фонда 8 хил. дка, но в продължение на години. От ведомството не обясниха защо е вдигнат мораториумът върху замените, наложен от председателя на агенцията Стефан Юруков през лятото на миналата година под натиска на обществеността, която изригна срещу безогледното изсичане на гори по черноморските и зимните курорти. Юруков обеща да спре замените с изключение на инфраструктурните проекти, свързани с прокарване на електропроводи и други обекти от инфраструктурата. Вместо мотиви за падането на забраната от пресцентъра на ведомството дадоха обяснение, че всички сделки щели да се правят прозрачно и ще бъдат качвани на интернет страницата на агенцията. Информацията за осемте сделки наистина фигурира на нея, но липсваха всякакви данни за получателите на терените.

Инфлацията тръгва назад, предрича  Стандарт.

Инфлацията у нас сериозно се забавя, а през летните месеци се очаква дори да се стигне до дефлация. Това заяви съпредседателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски при представянето на доклада "Икономиката на България в началото на 2008 г.". От центъра предвиждат инфлация за тази година около 6 на сто. В никакъв случай няма да бъде двуцифрено число, коментира Прохаски. За 2008 г. се очаква чуждите компании да налеят у нас между 6 и 6,5 млрд. евро спрямо 6,1 млрд. за м. г. Прогнозата за икономическия ръст е около 6 на сто.  

Министър спира скока, предрича 24 часа.

Да запазим позицията си на държава с най-евтин ток и газ, решила тройната коалиция в Катарино, заяви министър Петър Димитров. Все пак трябвало да се съобразяваме с поскъпването на енергоносителите на международните пазари. "Но няма да отстъпим на натиска, в това число и на търговци на енергия в България за изравняване на ценине с европейските", каза министърът. "Работа на регулатора е да реши с колко да поскъпне токът от 1 юли, той досега винаги е отстоявал интересите на гражданитеи бизнеса", посочи Димитров.. По закон у нас цените се определят от ДКЕВР. От регулатора съобщиха, че се иска от 1 юли скок на парното с 15-20%, на тока с 15-16 на сто и на газа с 11%.

Без газови уредби за автомобилите след 2009 година, предрича Новинар.

Цените на таксиметровите услуги могат да скочат двойно след 2009 година. Причината за това е новото изискване на Брюксел автомобилите да се движат само с горивото, за което е била произведена колата. В момента много автомобили, произведени да возят на бензин, са с допълнително инсталирана газова бутилка. Причината е, че така на шофьорите им излиза много по-евтино, тъй като газът метан е на по-ниска цена от обикновения бензин. Метанът върви по около 1,30 лв. литърът, а бензинът вече удари 2,50 лв. Много от такситата у нас обаче карат с газова уредба, монтирана допълнително в колата. Председателят на Националната федерация на таксиметровите водачи Яне Янков не изключи ударното поскъпване на такситата заради евроизискванията. В момента таксиметровите шофьори обслужват пътници за около 60 стотинки на километър по дневна тарифа и още около 5 стотинки за нощна. 

Топлофикации "замразяват" 2,5 млн. българи, тревожи Дума.

Според новоучредената Асоциация на топлофикационните дружества има опасност 2,5 милиона българи да останат без парно и топла вода, ако секторът не бъде стабилизиран. Като причина те изтъкват ръста на поскъпването на газа, който не се отразява в цената на топлинната услуга, липсата на средства за инвестиции, несъбрани вземания за около 350 млн. лв., както и заради квотите за емисии от парникови газове. Всичките тези проблеми ще ударят още по-сериозно в цената на парното за крайните потребители. Около 600 000 са абонатите на топлофикациите в страната. Ако компаниите работят на загуба, много от тях ще бъдат принудени да затворят мощностите си, които страната ни не може да замести поне до 10 години, оплакаха се от дружествата. Ако спрат топлофикациите, ще спре износът и това също ще доведе до увеличение на цената на тока. От асоциацията са категорични, че цената на природния газ трябва да се синхронизира с тази на топлоенергията. Дружествата искат да бъде определена средно претеглена цена на природния газ, която да отразява реалното му годишно поскъпване.

Политици обсъждат вариант част от депутатите да се избират мажоритарно, информира Дневник.

Близо година и половина преди редовните парламентарни избори депутатите влязоха в поредната дискусия дали и как точно да се въведе мажоритарният елемент при гласуването за български народни представители. Експерти по изборно законодателство, сред които и Михаил Константинов, вече са представили няколко идеи пред работната група, съставена от представители на всички парламентарни сили. Засега окончателно решение или общо виждане по предложенията няма, а политици от мнозинството прогнозираха, че такова скоро не се и очаква - въпросът не бил спешен. До края на тази седмица вероятно ще има ново заседание на групата. Докато в повечето парламентарни партии са на мнение, че все пак някакъв мажоритарен елемент трябва да бъде въведен, от ДПС остават скептични. Политици от движението заявиха, че такова нововъведение винаги звучи примамливо, но трябва да се види дали няма да доведе до повече проблеми, отколкото съществуват в действащата избирателна система. Основният обсъждан вариант е 80 депутати да се избират мажоритарно, а 160 пропорционално. Много подробности обаче още не са изяснени.

7,8 по Рихтер в Китай, 4,5 в Стражица, информира Дневен Труд.

Часове след унищожителния трус със сила 7,8 по Рихтер, отнел живота на поне 8600 души и погребал 900 ученици в Югозападен Китай, Стражица - на 270 км североизточно от София, също бе разлюляна. За щастие у нас се размина без жертви и тежки разрушения. Докато в Китай жертвите ще растат. Изобщо няма връзка с окръг Вънчуан в епицентъра на труса, където живеят 112 000 души. Силата на нашето земетресение бе 4,5 по Рихтер, а епицентърът му - в района на Стражица, съобщиха от областната дирекция “Гражданска защита” - Велико Търново. Трусът бе регистриран в 13,13 ч от Геофизичния институт на БАН. Земетресението в Китай пък бе в 9,28 ч българско време. В стражишкото с. Асеново децата бяха изведени от детската градина. В самата Стражица нямаше разрушения. В Търговищко и Поповско обаче паднаха комините на няколко къщи, напукаха се мазилки, имаше и счупени стъкла. 

700 000 от нас навън, пресмята 24 часа.

Mежду 500 и 700 хил. българи са емигрирали в чужбина след 1990 г. Това става ясно от стратегия на правителството по миграция и интеграция, която днес ще се разисква на конференция с участието на премиера Сергей Станишев. Според документа нараства броят на заминалите с висока професионална подготовка. Близо 20 на сто от тях са висшисти, а по-голямата част от останалите - със средно образование. Увеличили са се и българските студенти зад граница, които са около 50 000 според официалната статистика. Според експерти обаче броят на заминалите да се учат или трудят е много по-голям, тъй като обикновено не съобщават намеренията си, а се представят за туристи. За да ги върне в родината, правителството планира да ги привлича като консултанти или чрез бизнес контакти с фирми у нас, да активизира контактите на посолствата с българските общности по света и да разчита на прочути наши изселници да лобират за страната. Според стратегията се наблюдава тенденция към връщане в България, но още няма конкретни данни. 

Арести по строежите - инспектори закопчават шефа за работник без каска и договор, научава Стандарт.

Трудова полиция тръгва по строежите. Хрътките от Главна инспекция по труда ще имат право да арестуват шефове, които не са спазили предписанията за безопасност. При инцидент, в който има ранен служител, трудовите полицаи ще могат дори да затварят фирмата. Идеята е на социалния министър Емилия Масларова. Тя иска да разшири правомощията на ГИТ, научи "Стандарт". Социалната министърка иска и двойно по-високи глоби за лоши началници и немарливи работници. Сега санкциите за шефове са до 5000 лева, а за служителите - до 250. След промяната наказанието за началниците ще скочи до 10-15 бона. Всички трудови договори, които досега се регистрираха само в НАП, ще се препращат и в Главна инспекция по труда.  

Оневиниха напълно бивш зам. окръжен прокурор,съобщава Дневен Труд.

Бившият зам. окръжен прокурор на Русе Венелин Тодоров бе напълно оправдан вчера от Софийския градски съд по обвинение в престъпление по служба и уронване престижа на съдебната власт. Прокуратурата поиска условна присъда за Тодоров, който трябваше да отговаря за отменено постановление за образуване на досъдебно производство за контрабанда на горива срещу русенския бизнесмен Илиян Пенев-Мацола и ортаците му Юлиян Симеонов, Адриан Милев и Валентин Гецов през май 2004 г. Със свое постановление Тодоров обявил обиските и изземането на компютрите и документите от офисите на Пенев за незаконни. “Обвиненията срещу мен са връх на некомпетентността! Моля, да бъда оправдан”, разпалено призова съда Венелин Тодоров преди произнасяна на присъдата. По преценка на прокуратурата тя може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.  

Порното от затвора поръчано от човек на Очите, научаваме от Монитор.

Новак Купенов от групата на Димитър Желязков-Очите е поръчал и режисирал скандалните клипове от бургаския затвор. Това съобщи вчера прокурор Емил Христов от Окръжната прокуратура. Целта е била да се изнуди шефът на затвора Деян Костов да даде положително становище до прокуратурата за прекъсване на наказанието на Купенов поради тежко заболяване, настаняване в общежитие от лек тип и назначаването му на работа в кухненския блок. Всички сцени в шестте клипа са режисирани предварително, така са разпределени и ролите на участниците в тях, съобщи директорът на затвора Деян Костов. Емил Христов лично е направил проверка и е установил, че клиповете са поръчани от Новак Купенов, който от доста време симулира двустранна дископатия и иска да бъде освободен. Основното действащо лице в сцените на секса с мъже е хомосексуалист, участвал в тях за кафе, цигари, захар и салам. Направена е проверка на всички девет участници в шестте клипа и с тест, позволяващ откриване на дрога в кръвта, дори и седем дни след нейното приемане. Не е открит хероин в никого от тях. Клиповете са били изнесени от затвора по време на свиждане. Все още не е ясно как е бил внесен мобилният телефо, с който са заснети сцените. Христов припомни случай от минало пребиваване зад решетките Купенов, в когато неговата приятелка се опитала да внесе в затвора мобилен телефон, скрит във вагината й.  

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама